Na návsi stojí dvě modré kovové schránky. Z nich si místní lidé poštu vybírají. Jenže ta větší se už roky nepoužívá. I přesto v ní pošta stále končila.

Vše začalo tím, že jedna z místních žen uviděla doručovatele, jak tam hází poštu. „Řekla jsem mu, aby ji otevřel. Vypadla z ní asi padesátka dopisů. Ten nejstarší byl z roku 2011,“ popsala Markéta Kortanová.

Kromě doporučených zásilek byly ve schránce také dopisy s modrým a zeleným pruhem, vyúčtování elektřiny, výzvy od soudů či exekuční výměry. Lidé se tak kvůli České poště mohli dostat do velkých problémů.

„Našli jsme tam i dopisy, které byly určené nám. Doufáme, že teď nebudeme mít problémy. Přečetla jsem si i přání od příbuzných k loňským Vánocům. Kromě nás tam byla pošta lidí, kteří tady už dávno nebydlí a poštu o tom vyrozuměli,“ dodala Kortanová.

Ta teď pro poštovní doručovatele nalepila na »mrtvou« schránku papír, aby dopisy házeli pouze do vedlejší schránky číslo 1, která je funkční a patří jí. Dopisy, které v nefunkční schránce našla, předá policii.

Pošťák radši skončil

Mně bylo řečeno, že všechny dopisy adresované sem, se mají dávat do jedné modré schránky. Nejspíš je to nepořádek, ale nevím, kdo v tom má prsty. Že jsem vyndal ty dopisy ze schránky a dal je té paní? To je moje chyba. Nevěděl jsem, že tady tito lidi už nebydlí. U pošty končím. Za ty dva měsíce, co tu pracuji, jsem si způsobil zdravotní potíže,“ řekl pošťák.

Co na to Česká pošta?

„O případu dopisů v oblasti Manský Dvůr víme a řešíme, zda, případně proč došlo k pochybení. Česká pošta (ČP) nyní řeší, zda doručovatelé postupovali v souladu se smlouvami mezi ČP a klientem a zda všechny dopisy byly doručovány řádně podle poštovních podmínek,“ řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Fotogalerie
6 fotografií