S postupným začleňováním novinek do expozice se v katakombách začne letos. Dříve to kvůli čerpání evropské dotace na kompletní opravu nebylo možné. „Katakomby, v nichž je pod jezuitským kostelem celkem 38 mumií, jsme díky ní před pěti lety opravili za celkem 24 milionů korun,“ řekl předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust.

Návštěvníci se tak dočkají rozšíření stávající expozice o oddíl věnovaný barokní hudbě. „Chtěli bychom, aby ta expozice byla multimediální a aby si návštěvníci z katakomb odnesli i zážitek z krásné hudby, která u nás zněla v 17. a 18. století,“ uvedl Chroust. A na své si přijdou i uživatelé chytrých mobilů, pro ně se chystá aplikace věnovaná právě katakombám.

Krypty katakomb vznikly v druhé polovině 17. století pod kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce jako pohřebiště příslušníků jezuitského řádu a jejich mecenášů. Z původního počtu 200 zemřelých zde po fatálním znehodnocení ventilačního systému ve 30. letech minulého století zbylo do dneška 38 mumifikovaných těl. Ventilaci se při rekonstrukci podařilo obnovit, na vše nyní dohlíží klimatolog. V loňském roce památku navštívilo 47 tisíc turistů.

VIDEO: Podívejte se, jak v Brně vraceli prst k mumii barona Trencka.

Video
Video se připravuje ...

Utržený prst z mumie se vrátil. Jeho majitele tak v Brně znovu pohřbili. Jiří Nováček