Čechův most je po Karlovu jeden z nejhezčích mostů v metropoli. „Představuje jediný ocelový obloukový most v městě a své doby i v Česku a dochoval se prakticky v původním stavu,“ řekl Blesku architekt Petr Kučera. Zajímavý je nejen železnou konstrukcí, ale i secesní výzdobou z roku 1908, kterou na něm architekt Jana Koula (†64) nešetřil.

K vidění jsou různé sochy, pozlacené prvky a 200 žárovek, které zdobí oblouky. „Patří tak právem mezi chráněné technické památky,“ vysvětluje Petr Kučera. Čechův most měří 169 m a z historických pražských mostů přes Vltavu je nejkratší. Nejdelší je naopak Negrelliho železniční viadukt s celkovou délkou 1110 m z roku 1849.

Praha je fenomén

„Pražské mosty jsou určitým fenoménem. Oproti jiným evropským městům je jich na krátkém úseku hodně a každý je jiný. V centru to vychází asi co 400 metrů, to most,“ říká architekt Petr Kučera.

Dříve dřevěný

Původní dlažba mostu byla dřevěná, a to z důvodu zajištění nehlučné jízdy kočárů. Dnes už je na mostě asfalt a kromě silnice tam vede i tramvajová trať.

Nikam nevede

Podle původních plánů měl být most součástí velkolepé cesty, která by vedla průkopem na Letenskou pláň. „K tomu ale nakonec nedošlo, a tak most vede odnikud nikam,“ vysvětluje Petr Kučera.

Podívejte se na další pražský skvost, který se začal nedávno opravovat:

Fotogalerie
11 fotografií