„Aktuální nabídka pro návštěvníky je v duchu odtajnění a zpřístupnění prostor, které zatím nebyly veřejnosti prezentovány,“ uvedla kastelánka Martina Rudolfová.

Nově se podle ní návštěvník zámecké zahrady podívá do obnovené lodžie u sala terreny, jejíž obnovu památkáři dokončili na podzim stejně jako obnovu poslední části fasády hlavní budovy zámku. U ní památkáři zvolili okrovou barevnost z počátku 20. století. „Nabízí se tedy zajímavý barevný kontrast s dřívější barokní barevností v současné podobě východního, jižního a části západního křídla,“ uvedla Rudolfová.

Odborníci chystají restaurování interiérů sala terreny za šest milionů korun. Obnova by měla trvat dva roky a poté bude manýristický prostor sloužit pro pořádání svatebních obřadů a koncertů. Obnovu čeká částečně i jižní fasáda a okna. „Intenzivně pracujeme na projektu pro žádost na obnovu zámecké zahrady a zahradnictví za 110 milionů Kč, kterou bychom rádi podali v příštím roce, a pokud budeme úspěšní, stavební, zahradnické a restaurátorské práce by měly trvat opět dva až tři roky,“ uvedla kastelánka.

Cílem je podle ní prezentovat zámeckou zahradu včetně stavebních prvků jako historickou zahradu z konce 19. století.

Návštěvnost lysického zámku v posledních letech roste, loni do Lysic přijelo takřka 33 tisíc lidí. Sobotní zahájení návštěvnické sezony je spojeno s otevřením celosezonní výstavy netradičních uměleckých děl naivních malířů z České republiky, Slovenska, Slovinska, Izraele, Finska a Rumunska.

Video: Podívejte se na záběry z dronu nad zámkem Jezeří, který takové štěstí nemá. Čeká nejen na obnovu, ale i na ortel co s ním bude.

Video
Video se připravuje ...

Zámek nad měsíční krajinou: Jezeří měla z mapy vymazat těžba uhlí. David Malik, Daniela Pilařová