Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pyšná princezna se vrací na zámek do Telče: Komnaty ozdobí na 50 kostýmů

Autor: Jiří Čada - 
31. března 2017
16:24

Když v tehdejším Československu měla v roce 1952 v kinech premiéru filmová pohádka Pyšná princezna, Bohumil Norek (65), současný kastelán telečského zámku, kde se dnes už pohádkový evergreen natáčel, právě začal v kočárku cumlat dudlík. Po pětašedesáti letech se pohádkové kostýmy a rekvizity vrací zpět do Telče.

„Zase tu po mnoha letech máme zpět originální filmové šaty princezny Krasomily či kostým krále Miroslava,“ prováděl Blesk chystanou výstavou k pětašedesátiletému výročí pohádkové premiéry Bohumil Norek. Desítky filmových kostýmů a nejrůznějších rekvizit, včetně ševcovské dílny nezapomenutelného ševce v podání herce Bohuslava Čápa, dorazilo na zámek v Telči z barrandovských ateliérů. „Výstava potrvá až do konce tohoto roku,“ prozradil kastelán zámku.

Nejvzácnější exponát výstavy. Tento portrét princezny Krasomily se stal kulturním dědictvím ČR. Nejvzácnější exponát výstavy. Tento portrét princezny Krasomily se stal kulturním dědictvím ČR. | Jiří Čada

Z obrazu se stala pamětihodnost

Nejvzácnějším exponátem výstavy je obraz princezny Krasomily (Aleny Vránové), ten byl mezitím zapsán na seznam kulturního dědictví ČR. „Obraz pyšné princezny s poselstvem z Půlnočního království dorazil do zámku v Telči v okamžiku, kdy Vladimír Ráž, který hrál krále Miroslava, ošetřoval jeden z ovocných stromků tady na zahradě pod štukovým reliéfem Neptuna,“ ukazoval přímo na místě kastelán Norek. Ten se vzápětí pochlubil dalším klenotem v podobě paruky princezny Krasomily.

 

Pohádková láska

Pyšnou princeznu natáčel v roce 1951 režisér Bořivoj Zeman na zámcích v Telči, Hluboké nad Vltavou a v Třeboni. Alena Vránová byla tehdy manželkou básníka Pavla Kohouta. Mezi princeznou Krasomilou a králem Miroslavem to však nezajiskřilo jen v pohádce. Alena Vránová se vzápětí rozvádí s Kohoutem, aby se stala ženou Vladimíra Ráže.

Pyšná princezna se vrací na zámek v Telči. A na 50 kostýmů uvidí i návštěvníci. Pyšná princezna se vrací na zámek v Telči. A na 50 kostýmů uvidí i návštěvníci. | Jiří Čada

Desítky kostýmů

„Bude jich tu vystaveno okolo padesáti,“ odhadoval Bohumil Norek. Jen kolekce filmových šatů princezny Krasomily zabírá téměř jednu výstavní místnost. „Jsou tu také boty a různé pokrývky hlavy dvořanů. 11. června chystáme pohádkovou neděli na zámku. Návštěvníci se pak budou moci obléci do vybraných pohádkových kostýmů a vyfotografovat se v nich,“ plánoval kastelán. Na výstavě nechybí ani zpívající květina a loutna, na které král Miroslav ještě pyšnou princeznu učil hrát.

Hledáme pamětníky

„Hledáme skutečně pamětníky, kteří se tehdy třeba jen nachomýtli u natáčení Pyšné princezny,“ vyzývá čtenáře Blesku kastelán Norek. „Hledáme majitele dobových fotek z natáčení, sháníme lidi, kteří by nám k veškerému dění okolo natáčení něco dokázali ještě říci. Volejte prosím na mobil 602 793 963. Přijedeme za vámi kamkoliv,“ žádá Bohumil Norek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi