Vše začalo v květnu 2014, kdy do nemocnice přišel Pavel V. (†45) s bolestí na hrudi. Ošetřovala ho Lenka Pražáková, která do nemocnice nastoupila o rok dříve jako čerstvá absolventka lékařské fakulty. Muži odebrali krev a poslali ho na elektrokardiograf.

Pražáková u soudu tvrdila, že na EKG si žádných změn nevšimla. Stav pacienta také konzultovala se starší kolegyní Evou Jánskou. Pak poslala muže domů. „Jednala tak v rozporu s interním pokynem, podle kterého pověřený zkušený lékař musí vidět každého pacienta, který je z centrálního příjmu propouštěn domů,“ uvedl státní zástupce Štefan Oravec.

Se závěrem mladé lékařky nesouhlasil soudní znalec. „Křivky na EKG jasně neodpovídaly fyziologii zdravého člověka. Tyto změny musí poznat student medicíny již ve čtvrtém ročníku, když nastupuje na praxi na interní kliniku. Výsledek byl typický pro diagnózu akutní infarkt myokardu. U pacienta se mělo ihned začít s léčbou a měl zůstat v nemocnici,“ uvedl.

Starší doktorka Jánská u soudu tvrdila, že mladší jí sdělila, že na EKG nic patologického nenašla. Graf tak viděla až po několika dnech a připustila, že jsou na něm patrné změny. „Pokud by byl správně vyhodnocen, léčebný postup měl být jiný,“ připustila.

Obě lékařky loni v listopadu potrestal Okresní soud Plzeň-město roční podmínkou se zkušební lhůtou 18 měsíců. Teď odvolací senát krajského soudu verdikt zpřísnil. Lence Pražákové vyměřil trest 18 měsíců se zkušební dobou dva roky, Eva Jánská dostala dva roky se stejně dlouhou zkušební dobou.

Lékařkám přitom hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení. „Původní trest okresního soudu na samé spodní hranici byl nepřiměřený k tomu, co bylo porušeno a jaký byl důsledek,“ vysvětlil přísnější rozsudek odvolacího senátu mluvčí krajského soudu David Ungr. Rozsudek je pravomocný.