„Ostravská zahrada je jediným místem mimo Afriku, kde mohou lidé tohoto savce vidět, nechová ho žádná jiná zoo,“ potvrdila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková. Zoo jako jediná na světě navíc chová a odchovává také damany stromové.

Na začátku světově úspěšného odchovu byl dovoz dvou párů damanů z volné přírody na podzim roku 2016. „Mladší pár byl umístěn v chovatelském zázemí, starší v Pavilonu evoluce. U staršího páru bylo na konci roku 2016 pozorováno páření, takže jsme netrpělivě očekávali prvního potomka. K velkému překvapení chovatelů ale porodila druhá samička z mladšího páru v zázemí,“ uvedla Nováková.

Chovatelé byli touto událostí trochu zaskočeni, protože se jedná o poměrně mladá zvířata, u kterých rozmnožení ještě nečekali. Damaní rodinka zatím zůstane v zázemí, a tak návštěvníci mládě v nejbližší době neuvidí.

Rodiče se o své mládě plně starají. „Vzhledem k tomu, že o životě těchto tajemných nočních savců toho mnoho nevíme a znalosti biologie tohoto druhu jsou stále v plenkách, nebude pravděpodobně ani v budoucnu o další překvapení nouze,“ uvedla mluvčí zoo.

Duchové lesa

Damani jsou březí okolo 30 týdnů a samice rodí obvykle jedno, výjimečně dvě mláďata. V poměru ke svým rodičům je mládě po narození dost velké. Je osrstěné a dobře vyvinuté, vidí a velmi aktivně se pohybuje. „Ostravské mládě zatím tráví převážnou většinu času ve dne v bezpečí budky. O jeho nočních aktivitách zatím nic nevíme - věříme, že se narodí mládě i staršímu páru v Pavilonu evoluce, kde je obrácený světelný režim, a poodhalíme tak další střípek z nočního života tohoto druhu,“ dodala Nováková.

Řád damanů čítá pouze pět druhů. Vzhledem k tomu, že jsou aktivní převážně v noci, a navíc se zdržují v korunách stromů, jsou damani pralesní málo známi. „Víme o nich, že se vyskytují v lesích západní Afriky a že ve větvích obratně běhají a skáčou. Pro jejich hlasitou komunikaci si vysloužili přezdívku »duchové lesa«,“ prozradila mluvčí.

Damani jsou příbuzní slona

V jídelníčku damanů převládají hlavně listy, k tomu mají přizpůsobený unikátní zažívací trakt. Žijí samotářsky. Prodloužené horní řezáky připomínají sloní kly. A přestože se to zdá být neuvěřitelné, právě damani jsou nejbližší příbuzní slona! Jejich příbuznost je potvrzena jak společnými znaky na kostře, tak i analýzou DNA.

Daman pralesní zatím nepatří k ohroženým druhům, ale je vážná obava o jeho budoucnost kvůli rozsáhlému kácení lesů i rostoucímu lovu pro maso. „Doufáme, že než se tak stane, bude chov v lidské péči dobře zvládnutý, a zoo tak zabrání případnému riziku vyhubení tohoto jedinečného savce,“ uvedla Nováková.

Právě proto, aby se lidé naučili toto zvíře žijící v ohrožené oblasti chovat, mohla zoo výjimečně přivézt zvířata z volné přírody. Jinak si zahrady mohou vyměňovat zvířata převážně jen mezi sebou.

VIDEO: I lachtan se musí naučit plavat. Podívejte se, jak bere lekce ten z pražské zoo.

Fotogalerie
3 fotografie