Podle mluvčí muzea Romany Cieslarové se vědělo, že když byl na konci roku 2016 veřejnosti představen první dermoplastický preparát slona indického v České republice, nepůjde o poslední preparát.

„Ostravská zoologická zahrada nám totiž darovala také kůži po předčasně uhynulé mladé samičce Sumitře, u které pitva prokázala smrtelný sloní herpes virus,“ uvedla ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková.

Preparace se ujal Miloš Malucha, který pracoval také na preparátu slona Calvina. Ten byl otcem Sumitry. Proces preparace 700kilového mláděte trval přibližně rok. „Nejdříve musela být stažena kůže, poté proběhlo její vyčinění, které spočívalo ve ztenčení a následně v ponoření do chemické lázně,“ popisoval Malucha.

„Obzvláště pečlivě jsme pak zaznamenávali především všechny tělesné proporce, které byly využity k následnému vytvoření sádrové formy,“ dodal Malucha s tím, že ze sádry poté vznikl hrubý polyuretanový model, který byl posléze vybroušen a domodelován.

Preparát sloní samičky Sumitry bude k vidění v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea od 25. září.

Nikdy se nenapila

Sloní samička Samitra uhynula ve věku dvou let na začátku roku 2016. Pitva později ukázala, že šlo o prvního slona v Česku, který zemřel na herpes virus. Slůněti chyběly obranné látky z mateřského mléka, kterého se nikdy nenapilo. Matka Sumitry, slonice Vishesh, porodila letos v červenci sloního chlapečka Chandru, který se těší dobrému zdraví.

VIDEO: Slonice Vishes letos porodila samečka Chandru, bratříčka uhynulé Sumitry.

Video
Video se připravuje ...

Malý Chandru se zatím raději nevzdaluje od své matky. S trochou štěstí ho ale návštěvníci budou moci navštívit… Soňa Molatová