Předseda představenstva bytového družstva Petr S. (43) hospodařil jménem nájemníků dlouhých sedm let. On jediný měl oprávnění nakládat se společným účtem nájemníků. Toho využil, bohužel pouze ve svůj prospěch. Z konta na svůj osobní účet převedl postupně 2 519 700 korun!

„Vám nic říkat nebudu,“ reagoval Petr S. na dotaz redaktora Blesk.cz, co ho ke zpronevěře vedlo. Policistům se však dříve přiznal. O peníze nájemníků podle výpovědi přišel špatnými investicemi na internetové burze.

„Všem se nám smál do očí, tvářil se jako kamarád,“ láteří sousedka Jana Nagyová. „Do funkce se dral sám, asi už tehdy se záměrem nás okrást, falšoval výpisy z účtu. Vysmívá se nám dál, v našem domě dál bydlí,“ je naštvaný soused Josef Nejedlý.

Co hrozí Petru S.?

Povedeného předsedu družstva soudí za zpronevěru. Hrozí mu až 8 let za to, se jí dopustil jako osoba, která měla zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného, a protože způsobil značnou škodu.

Starejte se o své peníze!

Ostravská právnička Veronika Navrátilová radí, jak se nestát lehce obětí podvodníků: „Členové družstva se zapomněli zajímat o správu družstva, o to, jak je nakládáno s jejich prostředky. Průběžně měli taktéž kontrolovat stavy na společném účtu. Toto si měli ošetřit přímo ve stanovách bytového družstva.“

Fotogalerie
5 fotografií