Lidé projíždějící okolo přehrady nevěří vlastním očím. Voda zatopila všechny pláže, přístaviště i kotviště. „Kolem přehrady jezdím každý den už patnáct let a toto jsem nikdy neviděl,“ netajil se šofér z povolání Michal Doričák.

Tolik vody za dvacet let existence přehrady nepamatují ani rybáři. „Chytám v místech, kde se loni dala zátoka přejít suchou nohou,“ prozradil rybář Josef z Razové. V přehradě je nyní o 8,2 metru vody více než loni touto dobou. Ztratily se desítky metrů dlouhé pláže.

Povolený test

Státní podnik Povodí Odry si po doporučení expertů na stabilitu a pevnost hráze domluvil zatěžkávací zkoušku. Tu povolil Krajský úřad v Ostravě. „Účelem této mimořádné manipulace je otestovat a prověřit stávající stav tělesa hráze tak, aby v případě nutnosti bylo možno využít volný retenční prostor nádrže k tlumení povodní a vše bylo v pořádku a maximálně bezpečné,“ řekl dispečer povodí Lubomír Jaroš.

Hrázný Jindřich Vrága (62) se svými kolegy téměř nepřetržitě kontroluje dílo zevnitř. Experti zaměřují kóty a kabely, zda nedošlo k jejich vychýlení. „Tlak na hráz je extrémní, ale všechna sledování a měření jsou zatím bez náznaku problému. Vodu podržíme ještě pár dní a začneme upouštět, abychom byli připraveni na jarní tání a případné povodně,“ dodal hrázný.

Zachránila kraj

Slezská Harta se dostavovala v roce 1997. Když se z Jeseníků hnala povodňová vlna, tak na koruně hráze ještě nebyla silnice. Vodohospodáři dostali za úkol vodu zadržet. Dílo, které se mělo napouštět deset až patnáct let, přívaly vody napustily už za tři týdny. „Harta zachránila Opavsko a Ostravsko od katastrofy,“ řekl vodní záchranář Ladislav Šárka.

Slezská Harta aktuálně zadržuje 186 milionů kubíků vody. Je to více než všechny ostatní přehrady v Moravskoslezském kraji – Kružberk, Morávka, Olešná, Šance, Těrlicko, Žermanice – dohromady. Ty nyní zadržují celkem 100 milionů kubíků vody.

Fotogalerie
15 fotografií