Spojil před dvaceti lety vodou rozdělené obce Razovou a Roudno. „Dřív nás spojovala cesta. Teď jsme to měli okolo přehrady téměř 20 kilometrů. Přívoz je bezvadný nápad. Po vodě je to do Roudna kilometr a půl,“ řekl starousedlík z Razové.

Přívoz uveze 10 cestujících. „Plavba trvá něco málo přes dvacet minut. Přívoz pohání elektromotor a pluje rychlostí 6 kilometrů za hodinu,“ sdělil jeho kapitán Josef Fiedler.

Z Roudna se vždy vyplouvá v celou hodinu, z Razové pak o půl. První plavba začíná v 9 ráno a poslední z Razové v 18.30 hodin. Polední přestávka je od poledne celou hodinu.

Lodě má v rodě

Kapitán přívozu, který provozuje obec Roudno, žije na břehu přehrady v Leskovci nad Moravicí. Do Slezska se přistěhoval před 8 lety z Brna. „Tatínek byl celý život kapitánem na lodi na Brněnské přehradě. K vodě jsem měl vždy blízko a šanci stát se kapitánem přívozu na Slezské Hartě jsem i nemohl nechat ujít,“ prozradil Fiedler.

Přehrada je podle něj rájem na zemi. „Slezská Harta byla napuštěna před dvaceti lety při deštích, které způsobily ničivé povodně na Moravě. Úchvatná je nejen čistou vodou, ale přírodou, na kterou neměl dosud dopad turistický ruch. Ten se tady teprve rozvíjí,“ dodal kapitán Fiedler.

Cena lodního lístku:

Dospělý: 40 Kč

Dítě do 12 let, kolo, kočárek: 20 Kč

Termíny plaveb:

Červen a září: sobota, neděle, svátky

Červenec a srpen: každý den

Fotogalerie
7 fotografií