Podle ovací překonala i fenomenální Norah Jones, které patřila největší scéna v hlavním čase. „Moc děkuji,“ volala LP do publika.

Před koncertem Norah Jones museli fotografové podepsat listinu, že s pořízenými obrázky nebudou dále obchodovat. Šlo o požadavek managamentu slavné zpěvačky. Zoufale krčili rameny zejména fotografové ze známých mediálních agentur. „Podepíšu. Ať si to řeší vedení,“ pronesl jeden z nich.

Festival vyvrcholí o víkendových večerech. Fanouškům se na hlavních stage představí Michal Hrůza s Janáčkovou filharmonií, Midnight Oil, Jamiroquai, Laura Mvula a další.

Rozdávají vodu

Velký počet lidí a vedro s sebou ale nese i zdravotní rizika. Záchranáři mají na festivalu plné ruce práce. V nejhorší situaci jsou fanoušci, kteří se jako první staví nejblíže velkým pódiím. „Zezadu na ně tlačí tisíce lidí a dostat se ke stánku s vodou je z těch míst takřka nereálné. Proto jim vodu rozdáváme,“ řekl člen Červeného kříže Ostrava Martin.

Dobrého úmyslu někteří zneužívají. „Je to zadarmo, tak proč bych si nevzala,“ řekla Veronika, která měla na boku svého batohu plnou lahev nealka.

Ráj pro zloděje

Zatímco první den největší kulturní akce v zemi (čtvrtek) evidovala policie pět majetkových trestných činů, tak o druhém dni se na policii obrátilo už osm nešťastníků. „Většinou jde o krádeže elektroniky a platebních prostředků,“ řekla policistka Gabriela Holčáková.

Cílem nenechavců jsou také auta návštěvníků. „Ve dvou případech zloději rozbili sklo zaparkovaných vozidel návštěvníků festivalu a odcizili z nich věci za desítky tisíc korun,“ dodala Holčáková.

Fotogalerie
16 fotografií