Nová čtyřproudovka z Opavy do Ostravy byla otevřena na podzim 2015. Tisíce řidičů ušetří denně dvacet minut a nemusí projíždět přes Hrabyni a Velkou Polom. Zatímco v minulosti byl problém silnici v těchto obcích kvůli náporu aut přejít, tak dnes má štěstí ten, kdo auto zahlédne.

Končí po letech

Přímo na vjezdu do Hrabyně prodával deset let kameny a kamenivo z celého světa Bohuslav Hlaváč. „Nepotřeboval jsem žádnou reklamu. Lidé projížděli a pak si třeba u piva vzpomněli, že se tady prodávají kameny, a stavili se,“ posteskl si Hlaváč.

Nová silnice ho připravila o více než padesát procent klientů. „Myslel jsem si, že tady budu až do důchodu. Ale přišel jsem o většinu zákazníků. Vyprodávám zásoby a na konci března vracím parcelu,“ pronesl živnostník.

Mají problémy

S výrazným úbytkem zákazníků se potýkají v bistru ve Velké Polomi. „Pokles je zhruba o padesát procent,“ hlesla vedoucí. Stejné číslo uvádí majitel protější kavárny a pražírny Radim Demel. „Deset let jsme si učili řidiče, aby u nás zastavovali na kávu s sebou či zmrzlinu. Teď tady projíždí minimum aut. Kavárnu jsme nezavřeli, protože ji máme ve svém domě a nemusíme platit nájem,“ sdělil podnikatel Radim Demel.

Pomohli místní

O polovinu zákazníků přišla po otevření nové silnice čerpací stanice ve Velké Polomi. „Stará cesta je před Ostravou zatím zaslepená, takže tady nikdo neprojíždí a všichni musí najet na novou čtyřproudovku. Naštěstí mě zachránili místní obyvatelé, kteří mě jako patrioti nenechali ve štychu a jezdí tankovat převážně sem. Moc jim děkuji,“ prozradila čerpadlářka Iveta.

Cesta zlepšila život lidem

Starostka Hrabyně Zdeňka Jordánová má z přeložky silnice radost. „O novou přeložku silnice I/11 jsme v Hrabyni a Velké Polomi bojovali dlouhá léta. Realizace stavby nám výrazně zlepšila životní prostředí, klesly emise a hluk z neúměrné dopravy,“ uvedla starostka Jordánová.

Fotogalerie
7 fotografií