Muž v poslední možné chvíli, týden před zahájením prací, napadl vydané stavební povolení k stavbě Velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici. Město i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD)  jsou přitom připraveny okamžitě stavět. Mají peníze i veškerá povolení pohromadě. Stroje stojí připraveny kopnout do země.

„Napadení stavebního povolení je procesní,“ řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Spolek Voda z Tetčic podle něj nikdy v průběhu stavebního řízení své námitky neuplatnil. Nyní podle informací Blesku na 13 stránkách vypočítává nejrůznější formální chyby…

Půlmiliarda „ve vzduchu“

Stavební firmy přitom v tuto chvíli čekají již jen na pokyn magistrátu: „Začněte stavět!“ Veškeré přípravy na stavbu stály léta práce a hromadu peněz z městského i státního rozpočtu. „Bohužel, po napadení stavebního povolení je teď stavba pozastavena,“ řekl Mrázek.

Na velký městský okruh v úseku Žabovřeské mají město Brno a ŘSD připraveny bezmála půl miliardy korun. Ztráty za nerealizaci stavby se obecně pohybují okolo 8 až 9 % z její hodnoty.

Spolek nemá s Brnem nic společného

Zpoždění bude minimálně v řádu měsíců, než úřady a soudy vypořádají formalistické požadavky cizího spolku. „Ten přitom v Brně nežije, nepodniká a nijak se brněnského dění dosud ani neúčastnil,“ prohlásil Mrázek.

Výstavba velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici má „dopravně odšpuntovat“ velkou část města, zejména západní a jihozápadní čtvrti se stovkami tisíc obyvatel. Město by se tím posunulo o něco blíž k dokončení okruhu, na který řidiči řadu let zoufale čekají.

Odplata ekologů?

Podle předsedy opozičního hnutí Brno+ Roberta Kotziana je zvláštní, že tento spolek působící v Tetčicích napadá stavbu, která nemá žádnou souvislost s touto obcí. „Podle našich informací je neziskovka Voda z Tetčic propojena se spolkem Děti Země, který opakovaně vystupuje proti zájmům města Brna, zejména proti novému železničnímu uzlu. Domníváme se, že se jedná o zákulisní odplatu za postup vedení města v otázce železničního uzlu Brno,“ tvrdí bývalý náměstek brněnského primátora Kotzian.

Kdo je spolek Voda z Tetčic?

Za spolkem Voda z Tetčic stojí někdejší místostarosta obce Tetčice Josef Dvořák. Sdružení je spojováno s organizacemi typu Děti Země nebo Hnutí Duha, stojí mj. za obstrukcemi ohledně zkapacitnění trati ze Zastávky u Brna do Brna. V minulosti napadlo například obchvat Hodonína nebo stavbu Dobrovského tunelů v Brně.

Josefa Dvořáka se médiím kontaktovat nedaří. Telefonicky prý nekomunikuje od doby, kdy uzavřel svůj projekční ateliér. Rozpaky zaznívají na adresu sdružení Voda z Tetčic i přímo z domovské obce. „Osobně pana Dvořáka neznám, když jsem šel na radnici, už tam nepůsobil. K jeho aktivitám se nicméně nebudu vyjadřovat,“ sdělil Blesku diplomaticky současný první muž Tetčic Jan Šon.

Podle jednoho z obyvatel obce, který odmítl prozradit své jméno, jde o „spolek kašparů.“ „Nic se jim nelíbí, do všeho vrtají. A udělali z nás blbce, když s vážnou tváří tvrdili, že místo železniční tratě tady chtějí cyklostezku,“ řekl Blesku.

Fotogalerie
18 fotografií