Vytančil a vyzpíval si jej za doprovodu cimbálky Burčáci. „Byl jsem ve Strážnici už jednou druhý a jednou třetí,“ svěřil se pojišťovák, který se kromě folkloru zajímá i o „svou galánku a sport“.

U soutěže ve verbuňku, který je jediným tuzemským tancem chráněným UNESCO, posuzuje porota tanec i zpěv. "Posuzuje se k tomu ještě i pohyb a dané figury, ale také jak vypadá kroj," uvedl Zdeněk Bobčík z Národního ústavu lidové kultury. Druhý skončil Milan Pokorák a třetí Martin Vašulka, oba z Kyjova.

Podle Bobčíka se jen na verbuňk přišlo podívat 5500 lidí. "Nikomu nevadilo, že byla zima. Na návštěvnost to nebude mít vliv," dodal Bobčík.

Mezinárodní folklorní festival přichystal od čtvrtka do neděle přes 40 pořadů. Celkem nabízí 3500 účinkujících z České republiky a 300 ze zahraničí. Letošním zpestřením jsou zahraniční soubory z Maďarska, Indonésie, Mexika, Ruska a Číny

Akce se letos připojila k oslavám stoletého výročí vzniku Československa dnešním společným vystoupením souboru Ondráš a Slovenského lidového uměleckého kolektivu (SĽUK). Obě profesionální tělesa patří v zemích bývalého Československa ke špičce umělecké lidové tvorby.

Minulý rok navštívilo festivalový areál 33.000 platících diváků. Pořadatelé letos očekávaní obdobnou návštěvnost. Vždy ale hodně záleží na počasí, krojovaní účastníci se necítí moc dobře v tropických vedrech, na druhé straně návštěvníkům může být v chladnějším počasí zima.

Fotogalerie
26 fotografií