Největší středoevropská mezinárodní přehlídka lidových tanců, obyčejů a písniček začíná na ostro v pátek. Je zároveň i přehlídkou suverénně nejstarší, letos se ve městě a zámeckém parku odehraje 73. ročník. Strážnické slavnosti potrvají ve vypulírovaném a upraveném slováckém městečku do neděle a nabídnou 44 pořadů. Celkem vystoupí na 3500 účinkujících z Česka a 300 ze zahraničí.

Krojovaný průvod má i mokrou variantu

Mezi hlavní lákadla patří sobotní krojovaný průvod městem. Pro víkend slibuje předpověď počasí riziko deště. „Jsme připravení i na mokrou variantu,“ slíbil za pořadatele Zdeněk Bobčík z Ústavu lidové kultury.

Prestižní bude opět soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Jediného tuzemského tance, zařazeného pod ochranu UNESCO jako nehmotné světové kulturní dědictví. Kvůli velkému zájmu diváků letos poprvé pořadatelé přesunuli finále soutěže z letního kina na stadion Zámek. Nejlepší verbíře tak uvidí místo dosavadních 1500 lidí plných pět tisícovek.

Zvědavost budí i zahraniční soubory. Tančit a zpívat budou letos folkloristé z Indonésie, Maďarska, Mexika, Ruska a Číny.

Folkloristé oslaví 100. výročí Československa

Folklorní festival se letos připojí k oslavám 100. výročí Československa. Při sobotním galavečeru vystoupí vojenský soubor Ondráš se Slovenským ľudovým umeleckým kolektívom (SĽUK). Obě profesionální tělesa patří v zemích bývalého Československa k absolutní špičce umělecké lidové tvorby.

Kromě galavečera připomene československé výročí ještě program Síla tradice. „Sleduje proměny lidové kultury a folklorního hnutí na pozadí společenského vývoje,“ nastínil předseda programové rady festivalu Jan Krist.

Z českých a moravských národopisných oblastí letos festival několika pořady blíže představí Brněnsko. Folklor je tam překvapivě živý, a to nejen v obcích, ale také v okrajových čtvrtích Brna. Mnohde obnovují kroje, silná je hlavně tradice hodů. Zkrátka však nepřijdou ani další regiony: Valašsko, Slovácko a dokonce i území od Šumavy k Alpám. Více o festivalu najdete ZDE

 

Ceník vstupného

 

*Vstupenka platí do celého festivalového areálu a na všechny pořady včetně expozic a výstav.

 

pátek     22. 6. 2018     –   250,- Kč

 

sobota   23. 6. 2018     –   350,- Kč

 

neděle   24. 6. 2018     –   150,- Kč

 

 

Permanentní vstupenka pátek–neděle 22. – 24. 6. 2018     –  550,- Kč

 

Permanentní vstupenka pro držitele ISIC karty  –  300,- Kč

 

 

*Vstupenky do parku (neplatí na pořady)

 

pátek     22. 6. 2018     –   100,- Kč

 

sobota   23. 6. 2018     –   100,- Kč

 

neděle   24. 6. 2018     –   100,- Kč

 

 

*Vstup volný 

 

– děti do 15 let (po předložení dokladu pro prokázání věku)

 

– důchodci nad 70 let (po předložení průkazu)

 

– držitelé průkazu TP, ZTP, ZTP/P