Čtvrtečnímu hlasování zastupitelů předcházela bouřlivá debata. Zejména uvedení hry Naše násilí a vaše násilí provázela při květnovém festivalu obrovská vlna znepokojení. Ta vygradovala zablokováním hry přímo na jevišti. Představení poslední květnovou neděli v Brně přerušili pravicoví radikálové z hnutí Slušní lidé.

Ve hře je mj. scéna, v níž herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, nebo jiná, ve které si herečka vytahuje z přirození českou vlajku. Ve druhé hře Prokletí je vyobrazená socha papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

Hodinu se hádali

Při čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva zástupci opoziční SPD navrhovali nepodpořit festival vůbec, opoziční Zelení s Piráty naopak navrhli přidělit dotaci bez omezení použití peněz. Jejich návrhy ale neuspěly.

Video
Video se připravuje ...

»Ježíš znásilnil muslimku«: Skandální hra V Brně a protesty „Slušných lidí“ Slušní lidé

Schvalování dotace pro festival předcházela více než hodinová debata plná návrhů a protinávrhů, což si vyžádalo několik přestávek. Padaly názory, že nelze platit z daní daňových poplatníků "kulturní sebevraždu" a že není možné podpořit hru, která uráží kulturu, jiní zastupitelé argumentovali naopak tím, že nelze cenzurovat umění.

Stát dal dva miliony

Ředitel pořadatelského Národního divadla Brno Martin Glaser už dříve řekl, že peníze z kraje lze použít na jiné hry festivalu. Obě zmíněné inscenace se podle něj mohou financovat třeba z dotace ministerstva kultury, které dalo dva miliony. Festival počítal s více než desetimilionovým rozpočtem.


Festival se uskutečnil na konci května. Nabídl 58 představení a přivítal asi 5800 diváků. Nejvíce pozornosti přilákala právě dvě kontroverzní představení.

Policie v Brně eviduje začátkem června v souvislosti s uvedením kontroverzní divadelní hry Naše násilí a vaše násilí 12 trestních oznámení.

Fotogalerie
20 fotografií