Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Problém pro tisíce firem: Brusel přeťal Česku „zlatou žílu“, teklo jí 114 miliard

Autor: ČTK, zzu - 
10. dubna 2018
06:30

Evropská komise pozastavila Česku operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Je v něm zhruba 114 miliard korun, problém se dotkne tisíců podnikatelů. Důvodem opatření je výsledek auditu, který v programu odhalil čtrnáctiprocentní chybovost. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

„Pozastavení programu odhadujeme v řádu měsíců,“ řekla deníku mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Ministerstvo pro firmy, kterých se problém týká, zajistilo e-mailové a telefonické horké linky. Ministr Tomáš Hüner (za ANO) zadal mimořádné kontroly a nevyloučil, že úřad podá trestní oznámení. „Cílem je zajistit, aby se situace neopakovala a Česko mohlo pokračovat v čerpání,“ sdělil LN. Financování už schválených projektů zatím uhradí MPO z českých peněz.

Audit ministerstva financí odhalil chyby na konci loňského roku. Podle něj byl problém především v nastavení pravidel pro podpořené projekty, které si dokážou samy vydělat. Tito podnikatelé měli předpokládaný čistý zisk odečíst od požadovaných peněz, což se ale v mnoha případech nestalo.

Může za to sociální demokraté na ministerstvu?

„Obecně lze říci, že chyba byla v komunikaci a organizaci práce. Rychlost a schopnost čerpat byly upřednostněny před řešením potenciálních potíží. Pokud někdo upozorňoval na možný problém, který sníží čerpání, byl označen za toho, kdo škodí systému,“  uvedla Filipová. Viníka lze ale podle ní hledat až poté, co soud rozhodne, že vznikla škoda.

Podle LN vznikl problém za bývalého vedení MPO, kdy byl náměstkem odpovědným za evropské fondy Tomáš Novotný, kterého přivedl někdejší ministr Jan Mládek (ČSSD). Vinu odmítá. „Měli jsme rok předtím kontrolu Evropské komise a ta dopadla pod dvě procenta chybovosti. Tlak na rychlost patří k práci, ale problémy se určitě nepřehlížely,“ řekl deníku Novotný.

Web Seznam zprávy a Televize Seznam také v pátek uvedly, že agentura pro podnikání a inovace v současnosti informuje technologické firmy, které požádaly o evropské dotace na mzdy vývojářů, že peníze nedostanou. Dotace za tři miliardy korun mělo dostat 475 firem. Problém podle serveru rovněž odhalil audit ministerstva financí, podle kterého se neoprávněně podporovaly mzdy, které nebyly spojeny s reálnými pracovními místy. Závěr podle Seznamu potvrdil antimonopolní úřad i Evropská komise.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 10. dubna 2018 17:43 )

diskuze je tentokrát evidentně JEŠTĚ DALEKO ZŘETELNĚJI pod hranicí průměrné IQ=článek je mimo chápání místních čtenářů...netuší o co goo, tak vše negujóóó a např z EU vystupujóóó

marmat ( 10. dubna 2018 17:36 )

JEDINÝ, KDO MÁ PROBLÉM A TO SÁM SE SEBOU - DLOUHODOBÝ A NEVRATNÝ JSTE VY...

zvonik54 ( 10. dubna 2018 15:31 )

 Zavést trest smrti za vlastizradu a nastolit bolševismus, to by se to popravovalo, věšelo a Jáchymovské doly by se zade otevřely! To by bylo žůžo! A zase by začal být pořádek. Takhle se bude pořád krást ze státního, burcovat hloupé lidi k fašistickým nepokojům s možná dojde k občanské válce. To bude také žůžo, co??? Vyberte si hlupáci. Už v tom jedete!!!

kapturek ( 10. dubna 2018 15:19 )

ti co potrebuji dotace jsou HOV.NO a ne podnikatele, opravodvy podnikatel umi vybudovat uspesnou firmu ktera si na sebe vydelava sama, tohle jsou jen obycejni zlodejsti zm.rdi stejne jako stbak Bures, je dobre ze to utli a cim delsi dobu to bude tim lip, ono se aspon procisti trh od zmr.du kteri akorat zili z dotaci

eiben ( 10. dubna 2018 10:26 )

At si je strci do pr.ele, ze pani Jourova

Zobrazit celou diskusi