A nelitovali! Vybírat mohli z nabídky více než tří desítek institucí, na řadu míst jim usnadnily cestu speciální bezplatné autobusové linky. Ty pendlovaly až do půlnoci mezi centrem města a objekty zájmu návštěvníků.

Lidé mohli vůbec poprvé navštívit pobočku Židovského muzea, Kounicovy koleje, Dům Jiřího Gruši či Muzeum mučicích nástrojů a útrpného práva na Masarykově třídě.

„Načekáme se, ale za ten výhled to stojí,“ svěřila se Blesku paní Eliška (43), která s rodinou zamířila na věž Staré radnice. Na atraktivní pohled na Brno a okolí se stála obří fronta, zájemci lemovali všech 173 schodů, které vedou na ochoz věže. Vstup stál tentokrát jen symbolickou dvacetikorunu.

Špilberk ve znamení osmiček

Hrad Špilberk pro změnu obsadili kromě stovek příchozích i vojáci v uniformách císařské armády a švédských obléhatelů Brna v roce 1645. Program se nesl v duchu osmičkových oslav, všechna výročí propojila hádanková hra nazvaná Zašifrovaná osmička.

Moravským zemským muzeem pro změnu zněl swing, na nádvoří Biskupského dvora totiž bavil posluchače taneční orchestr  Mr. Swing. V Dietrichsteinském paláci došlo na výuku tanga, před pisáreckým Pavilonem Anthropos vylepšoval náladu pro změnu dýdžej.

Za pivem do kláštera

Kdo se chtěl pobavit a poučit i mimo Brno, měl možnost. Například ochutnat pivo, které uvařil pivovar v Předklášteří. Místním investorům se ještě nepodařilo obnovit výrobu, uvařili prozatím tmavou třináctku v pivovaru v Jihlavě.

„Receptura zůstane a pivo budeme vařit v areálu kláštera v Předklášteří do konce tohoto roku podle stejné receptury," prozradil Jan Maláska ze společnosti Klášterní pivovar Porta Coeli.

Fotogalerie
23 fotografií