Nesmírně cennými jsou pro transfuzní stanice prvodárci. Studenti Univerzity obrany v Brně jich ve svých řadách našli na základě výzvy samotných studentů zatím první stovku. 

Mladé ženy a mladí muži v uniformách jsou ideálními dárci životodárné tekutiny. I díky fyzické zdatnosti a dobrému zdravotnímu stavu, který se před nástupem ke studiu na univerzitě prověřuje ve vojenských nemocnicích.

„Vojenští studenti tak chtějí pomoci nemocnicím v Jihomoravském kraji, které trápí nedostatek dárců krve,“ podotkl mluvčí univerzity Vladimír Šidla. Po první pětadvacítce přijde 25. ledna druhá vlna, další dvě skupiny dárců v uniformě navštíví transfuzní stanici v únoru. Každý z vojáků »odevzdá« půl litru. Nemocnice tak získá na 50 litrů krve.

„Vážíme si všech dárců a institucí, které se rozhodnou darovat krev. Není to věc samozřejmá, ale je to velká pomoc člověka člověku. Krev je totiž životně důležitá zejména pro ty, kdo se ocitnou v nouzi,“ poznamenal mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Video
Video se připravuje ...

Pětadvacet odvážných studentů Univerzity obrany se rozhodlo darovat krev. V dalších vlnách je doplní ještě 75 jejich kolegů a kolegyň Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
5 fotografií