Obec i kraj nyní budou záměr posuzovat. „Kraj chystá zvláštní jednání zastupitelstva v polovině ledna příštího roku,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Pokud záměr schválí akcionáři jejich společné dceřiné společnosti Thermal Pasohlávky, ve vsi by kromě lázní, nákupního centra a hotelu mělo vyrůst i 42 rodinných domů. Výstavba Pálava resortu, na které se chce podílet čínská firma RiseSun, je propočítána zatím na 1,8 miliardy korun. O osudu projektu bude hlasovat zastupitelstvo kraje v lednu.

O projektu se v různých formách mluví deset let, kdy existuje společnost Thermal Pasohlávky. Kraj má ve společnosti dvě třetiny akcií, obec zbytek. Firma do projektu vloží pozemky oceněné na 366 milionů korun. Čínský investor RiseSun má zaplatit investice, které jsou nyní vyčíslené v první etapě na 1,2 miliardy korun.

240 lůžek a 42 rodinných domů

Počítá se s výstavbou čtyřhvězdičkového hotelu, lázní, nákupní zóny, ale také 42 rodinných domů v obci, která má 200 čísel popisných.

Čínská společnost má po svět už 41 projektů. Pasohlávky jsou ale její první projekt v Evropské unii. „Pro nás je to velice důležitý projekt,“ uvedl zástupce společnosti Xu Jie. Číňané slibují zhruba 560 novýh pracovních míst.

V lázních má být zhruba 240 stálých lůžek. Polovina jejich provozu bude financovaná přes pojišťovnu a polovina samoplátci.

Pasohlávky resort má vzniknout mezi obcí a silnicí spojující Brno a Mikulov. Poblíž už je rozsáhlý Aqualand Moravia a velký kemp Merkur. Pasohlávky leží asi 30 kilometrů od Brna. V blízkosti je CHKO Pálava a Lednicko-valtický areál. Okolí hojně navštěvují turisté. Obec se podle starostky Pasohlávek Martiny Dominové nyní bude snažit co nejrychleji vyhodnotit rizika výstavby. „Nedokážu říci, na kterém zasedání zastupitelstva by padlo rozhodnutí,“ uvedla Dominová.

Fotogalerie
9 fotografií