Dvě elektrokola, koloběžku a elektroskútr nakoupí radnice v Židenicích. „Systém bude fungovat tak, že úředník nahlásí u vedoucího svého odboru, kdy a kam potřebuje jet, a prostředek bude mít k dispozici. Nic nebude vázáno na určité zaměstnance, sloužit to bude všem,“ vysvětlil místostarosta této městské části Brna Petr Kunc (39, TOP 09).

Radnice chce novými dopravními prostředky lépe zvládnout velkou výluku, při níž bude od dubna 2018 do září 2019 uzavřena magistrála mezi Vojenskou nemocnicí a Cejlem. Sám místostarosta nové prostředky využívat nebude. Preferuji klasické kolo, na kterém jezdím do úřadu. Pro starší nebo fyzicky méně zdatné, bude ale elektrokolo určitě vhodnou alternativou,“ dodal místostarosta.

Židenice přitom nákup původně neplánovaly. „Dopadlo nám ale velmi dobře výběrové řízení na auto pro pečovatelskou službu, a tak nám zůstaly nějaké peníze,“ vysvětlil Kunc.

Radnice počítá s tím, že za nové dopravní prostředky zaplatí necelých 70 tisíc korun. Dalších 60 tisíc pak plánuje vydat za zřízení zásuvek do již existující sítě přípojných míst. Vzniknout by podle Kunce měly na Juliánovském náměstí, na Karáskově náměstí a ve sportovním areálu Bzzzukot.

VIDEO: Elektrokola jezdí nějakou dobu i v Praze. Využívají je hlavně turisté.