Že došlo na svérázné rozloučení s Brnem, zjistili strážníci při večerní obchůzce na Komenského náměstí několik hodin před plánovaným převozem zpět do Lešan. „Na boku obrněného vozidla objevili symbol amerického dolaru o rozměru 1 x 0,5 metru, vyhotovený zlatou barvou,“ konstatoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Případ s podezřením na trestný čin sprejerství převzala republiková policie, která bude zkoumat záznamy z městských kamer.

Růžový tank, jeden ze symbolů 90. let, neměl od počátku své instalace v Brně v rámci výstavy Kmeny 90 v Uměleckoprůmyslovém muzeu na růžích ustláno. Vedle záplavy oblíbených selfíček byl mnohým trnem v oku. Výhrady k jeho instalaci před Červeným kostelem měli památkáři, stěžovalo si  i ruské velvyslanectví.

Video
Video se připravuje ...

Instalace růžového tanku 11. května na prostranství před evangelický chrám na Komenského náměstí. Železné monstrum získalo v Brně své oblíbence i zaryté odpůrce Zdeněk Matyáš

Aktivisté hnutí Slušní lidé kolos 19. května zakryli modrou plachtou, o den později se jej snažili členové klubů vojenských veteránů přetřít zpět na zeleno. Kuriózně naopak dopadl pokus jednoho z obdivovatelů pořídit si selfíčko na hlavni tanku. Po pádu na zem se zranil.  

Už je doma

Transport tanku, který v centru Brna poutal pozornost od 11. května, do Vojenského technického muzea Lešany se naopak obešel bez potíží. Souprava opustila místo dvě a půl hodiny po úterní půlnoci.

Tank typu IS-m stál původně v Praze na Smíchově jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Po vrácení do původního stavu jej znovu natřela růžovou barvou skupina poslanců tehdejšího Federálního shromáždění.

Fotogalerie
9 fotografií