„Iritovalo nás, že jsme k některým případům přijížděli pozdě. To nás přivedlo na myšlenku vybavit seniory zařízením, kterým si snadno přivolají pomoc bez toho, že by museli vyťukávat telefonní číslo,“ vysvětlil velitel břeclavských strážníků Stanislav Hrdlička.

Systém funguje tak, že senior stiskem tlačítka vyvolá u strážníků poplach. Ti okamžitě vidí díky GPS jeho přesnou polohu a mohou s ním i komunikovat. Díky tomu mohou rychle zjistit, o jaký problém se jedná a poslat na místo záchranáře.

Díky těmto hodinkám jsme například pomohli seniorce (99), která měla velké bolesti a problémy s trávicím traktem. V dalším případě hodinky pomohly seniorce před okradením. Když zloději uslyšeli, že s ženou komunikujeme, rychle zmizeli,“ doplnil Hrdlička.

V Břeclavi má unikátní hodinky zatím 60 lidí. Strážníci jimi chtějí vybavit nyní 30 dalších. „Systém se perfektně osvědčil a ozvalo se nám už několik měst, která o něj mají také zájem. Navíc jej chce využívat i rakouský Červený kříž,“ dodal šéf břeclavských strážníků.

Fotogalerie
10 fotografií