Pětice neziskových organizací vystavila brněnské radnici vysvědčení za kroky v oblasti životního prostředí, nejhorší známku dostalo ovzduší, byla to čtyřka. Naopak nejlépe dopadla oblast odpadů, vysloužila si dvě až tři.

Organizace po komunálních volbách v roce 2014 sestavily sadu priorit, na kterých by měla radnice zapracovat. Například v ochraně přírody a živočichů, dopravě, ovzduší, v sociální zodpovědnosti či v podpoře enviromentálního vzdělávání. „Největší nedostatky vidíme v kvalitě ovzduší v Brně, stále chybí akční plán. Brno například také nemá aktivní způsob, jak informovat, že je smogová situace. Textové zprávy s informací by například měly dostávat paní učitelky, aby s dětmi nechodily ven, či domovy důchodců,“ uvedla Hana Chalupská za DejchejBrno.

Vyřeší to elektromobily?

Podle náměstka primátora Martina Andera ovzduší v Brně nejvíce škodí doprava a podle něj je škoda, že si hodnotitelé nevšimli například podpory městské hromadné dopravy, kdy město zavedlo příspěvek na nákup roční předplatné jízdenky. „Většina opatření, která by v Brně měla zlepšit kvalitu ovzduší, směřuje právě do sektoru dopravy. Ať už jde o podporu městské hromadné dopravy, nebo to, že budeme s podporou evropských fondů nakupovat elektroauta do příspěvkových organizací,“ uvedl Ander.

S odpadky je to nejlepší

Nejlépe radnice podle neziskových organizací funguje v oblasti odpadového hospodářství. „Vznikly městské recyklodvory, kam lidé mohou vracet například starý nábytek. Město podporuje třídění odpadů. Rezervy má v bioodpadech, které se samostatně nesbírají,“ uvedl Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica.

Ander uvedl, že město za dotovanou cenu prodalo už téměř 1500 kompostérů, pilotní projekt pro biologický odpad funguje v Žebětíně a Medlánkách. „V nejbližší době se rozjede pilotní projekt i v oblasti svozu bioodpadu,“ uvedl náměstek primátora.

Za čtyři dostala i oblast plánování, úspor energie a ekologické výchovy. Jen o chlup lepší je sociální zodpovědnost. Vysvědčení radnici společně s DejchejBrno a ekologickým institutem vystavily neziskové organizace Brno na kole, Rezekvítek a Nesehnutí.