Masarykova univerzita přijímá téměř 15 000 uchazečů ve všech typech studia. Nabízí jim stovky oborů a kombinací. „Cílem není nabídku rozšiřovat, ale spíše zpřehlednit,“ uvedla mluvčí Tereza Fojtová. Přesto škola rozšířila nabídku třeba o tři obory v angličtině na fakultě sociálních studií. Kvůli přijímací zkoušce ani není nutné jezdit do Brna. „Uchazeči si budou moci vybrat z celkem 11 míst namísto dosavadních dvou. Vedle Brna a Bratislavy bude možné složit testy nově v Praze, Jihlavě, Českých Budějovicích, Ostravě, Hradci Králové, Žilině, Banské Bystrici a Košicích,“ dodala Fojtová.

Táhnou právníci a lékaři

Loni poslali uchazeči o bakalářské a magisterské obory 42 tisíc přihlášek. Největší zájem je o právnickou a lékařskou fakultu. Na Fakultě podnikatelské VUT mohou zájemci nově začít studovat placený anglický bakalářský obor, který jim pomůže s realizací vlastních projektů a startem firmy. Novinku v přijímacím řízení chystá pro uchazeče o bakalářské studium fakulta informačních technologií. „Studenti, kteří uhradí přihlášku ke studiu, nebudou muset hradit jeden pokus Scio testů, zaplatí to za ně fakulta,“ uvedla mluvčí VUT Radana Kolčavová. Loni se nejvíce zájemců o studium hlásilo na fakulty podnikatelskou a stavební. Nejnižší šance na přijetí, kolem 15 procent, je na fakultě výtvarných umění.

Na technice chtějí ženy

V nové kampani nazvané Sem patřím se brněnská technika obrací na středoškolačky. Celkový podíl žen na VUT je nyní asi 28 procent. Mendelova univerzita do nabídky zařadila tři nové obory zaměřené na řízení a ekonomiku obchodu, floristickou tvorbu a správu zeleně. Na třech největších brněnských univerzitách studuje přibližně 65 tisíc studentů. Další stovky míří každoročně na Janáčkovu akademii múzických umění, Univerzitu obrany, Veterinární a farmaceutickou univerzitu a několik soukromých škol.