Hejtman Michal Hašek (40, ČSSD) odevzdá 3. listopadu klíče od kanceláře a částečně se stáhne z politiky. „Od nového roku budu působit v privátní sféře, žádnou politickou trafiku nechci,“ řekl Blesku.

On sám se však dostal v krajských volbách alespoň do zastupitelstva. „Na jednání zastupitelstva se budu jako řadový člen chodit bavit, jak to chlapcům ve vedení kraje jde,“ dodal. Žádnou novou stranu prý nezaloží. Otázkou je, zda pak příští rok bude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Pravděpodobné to je.

Smlouvu bez Haška podepíší ve středu

Na jižní Moravě se přitom chystá podpis koaliční smlouvy. Dohodli se na ní zástupci hnutí ANO spolu s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Stvrdit podpisem by ji měli ve středu odpoledne – zhruba v jednu hodinu. Uvedla to dnes předsedkyně jihomoravského zastupitelského klubu ANO Taťána Malá.

Koalice bude mít 34 mandátů z celkových 65. Kandidátem na hejtmana bude lídr ANO Bohumil Šimek. V jedenáctičlenné radě bude mít ANO pět míst, ČSSD čtyři a zbylí dva partneři po jednom.

„Jsem rád, že na jižní Moravě bude moci ČSSD reálně prosazovat svůj volební program, z opozičních lavic to jde jen velmi obtížně,“ poznamenal k tomu Hašek na sociální síti. Již po volbách avizoval, že bude mít nyní alespoň více času na rodinu.

Koaliční partneři si přitom v Jihomoravském kraji rozhodili již i to, o co se kdo bude starat. ANO má na starost rozpočet, financování, majetek a investice, ČSSD dopravu, zdravotnictví, sociální věci a rodinnou politiku. TOP 09 s Žít Brno dostali vědu, výzkum a inovace, sport a kulturu a Starostové územní plánování.

Končící hejtman o placenou funkci neusiloval

Vítěz voleb ANO jednalo hned několikrát o koalici s lidovci, ke shodě však nedošlo. Ti však usilovali o funkci hejtmana, které se ale ANO nechtělo vzdát. A tak dalo nakonec přednost ČSSD – s podmínkou, že Hašek nebude zastávat žádnou uvolněnou funkci.

Hašek to přijal a žádnou nepožadoval. „Jak jsem slíbil, o žádnou uvolněnou funkci jsem při koaličních jednáních neusiloval, dnes jsem všechny návrhy související s ustavením nové koalice také podpořil,“ dodal dnes dosluhující hejtman.

VIDEO: Podívejte se, co Michal Hašek říkal v předvolební debatě Blesku o kauze své falešné mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Hašek o lhaní a své falešné mluvčí, kterou prošetří protikorupční policie. Blesk TV

Fotogalerie
13 fotografií