Jiní horolezci, kteří na nejvyšší horu světa lezli ve stejném období, ho obvinili, že vrcholu nedosáhl. Důkazem podle nich měla být fotografie, na níž neměl Pavel péřovou bundu, ale pouze lehkou fleecovou bundu. Vysloužil si kvůli tomu přezdívky jako baron Prášil, Jára Cimrman nebo rovnou podvodník.

„Na vrcholu jsem stál,“ řekl Pavel deníku Aha!. „Výstup byl řádně registrován v databázi himálajských výstupů v Káthmándú,“ podotkl. Kvůli této databázi jsou výstupy horolezců oficiálně přezkoumávány a následně potvrzovány.

Zkoumání se podrobují vrcholové fotografie, časy a svědectví dalších horolezců. Důkazem o Pavlově výstupu je třeba fotodokumentace španělského horolezce Jesuse Calleja či Američana Scotta Waznyho, který Trčalu na vrcholu vyfotil.

Za uznání svého úspěchu nakonec bojoval u soudu. Tento týden se dočkal rozsudku. Po 11 letech čekání bylo potvrzeno, že Pavel Trčala dosáhl v roce 2005 vrcholu Mount Everestu.

Někteří lidé ho mají i přesto dodnes za podvodníka. „Jak se říká, bláto drží. Když vás někdo pošpiní, je strašně těžké očistit se. Nemůžete jít ke každému osobně domů, ukázat mu důkazy a vysvětlit, že nejste podvodník,“ říká k tomu smutně Pavel.

Co to lehké oblečení?

„Péřovku jsem měl starou po tatínkovi a byla mi velká. Fleecku jsem dostal novou od firmy z Vysočiny a byl jsem tehdy rád, že mi počasí dovolilo se v ní vyfotit,“ vysvětlil Pavel. Dnes je mu jasné, že to tehdy byla osudová chyba. Stála ho 11 let pomluv a ústrků.

 

Fotogalerie
6 fotografií