Je brzy ráno 22. května 2013, když z rodinného domu rodiny H. vychází přítelkyně jednoho ze synů. Později v 6:40 ráno volá Veronika H. (†46) do školy, kde pracovala jako výchovná poradkyně a učitelka dějepisu a českého jazyka s tím, že ji bolí hlava a dnes do práce nedorazí. Krátce nato byla ona, její manžel Martin (†55) a syn Filip (†25) mrtví. Policie odhaduje, že ke smrti došlo mezi 6:40 a 8:00, kdy se jim zastavily náramkové hodinky.

V 8:33 měla jednomu z příbuzných rodiny přijít SMS od Dahlgrena, kde psal, že se plánuje vrátit do Států. Krátce před devátou hodinou přichází k rodinnému domu pošťačka (vše zachycují bezpečnostní kamery). Zvoní dvakrát - napoprvé jí nikdo neotevřel. Pak se ve dveřích objeví Kevin Dahlgren (dnes 23) a převezme poštu. Pošťačka u výslechu uvedla, že si všimla, že oba vozy manželů byly před domem, a proto zkoušela zvonit víckrát.

O půl jedenácté zrušil doučování, které měl domluvené s jednou místní dívkou. V jedenáct přichází k domu paní na uklízení, vejde dovnitř, ale záhy zase odchází. V předsíni se střetla s Dahlgrenem, který ji poslal pryč. Krátce nato přichází nejmladšímu členovi rodiny Davidovi (†16) SMS od Dahlgrena, že si půjdou zaběhat, až přijde ze školy. David se vrací domů kolem půl jedné po poledni.

Později kamery zachycují Dahlgrenův odchod z domu, nastoupení do taxi a odjezd. V 15:14 posílá Dahlgren SMS rodinnému příteli, že odjíždí do Států. V pět hodin dorazil na vídeňské letiště.

Sousedé si již odpoledne všímají slabého kouře, ale až v deset večer dokážou identifikovat, že vychází z garáže domu rodiny. Sousedé vstoupí do garáže s hasicím přístrojem a začnou hasit požár čehosi, co vypadá jako malá halda hadrů. Jenže při bližší inspekci zjistí, že se jedná o tři ohořelá těla, a zavolají policii.

Těla byla pokrytá řeznými a bodnými ranami. Tři z nich byla zabalena do hadrů a zapálena. Vzhledem ke stavu těl trvala identifikace obětí delší dobu. Stejně tak policisté hledali možného pachatele. O americkém mladíkovi, který u rodiny bydlel, policisté zpočátku nevěděli.

Mezinárodní zatykač na Dahlgrena byl vydán až poté, co se letadlo i s mladým vrahem vzneslo z Vídně. Rakouské autority ovšem pátrání zachytily a uvědomily posádku letadla. Pilot zvažoval nouzové přistání nebo návrat do Vídně, rozhodl se ale pokračovat dál v letu, což se zdálo jako nejbezpečnější možnost. Nikdo nevěděl, čeho je Američan schopný.

Posádka letu dostala instrukce chovat se, jako by o ničem nevěděli. Na letišti v americkém státě Virginia letadlo obklíčili celníci a americká pohraniční policie, kteří Dahlgrena zatkli a předali ho FBI.

Až po tomto kroku byl Dahlgren označen jako podezřelý číslo jedna v případu čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Policie se totiž obávala, aby se o tom Dahlgren nedozvěděl a nepokusil se ohrozit pasažéry v letadle.

Dahlgren byl v září 2015 vydán zpět do České republiky. Soud začne 31. května.

Kevin Dahlgren (*1993)

Byl bratrancem Veroniky H. - jejich společní prarodiče se do Spojených států přestěhovali v roce 1949, ovšem bez Ivany, matky Veroniky H., které bylo v té době 6 let. Vrátit se pro ni už nezvládli. V Americe se jim narodila dcera Sandy, matka Kevina Dahlgrena. Obě části rodiny spolu byly dál v kontaktu a často se navštěvovaly.

Do Česka přijel Dahlgren pouhé tři týdny před vraždami. V Česku doučoval angličtinu. Jeho rodiče ho sem údajně poslali, protože měl doma psychické potíže. Podle jeho kamaráda Kyla K. dělal Dahlgren bojové sporty. Také tvrdil, že ho vyloučili z vojenské školy.

Podle České televize si Veronika s Martinem na Dahlgrena stěžovali sousedům. V noci z 19. na 20. května měl obcházet okolí s nožem v ruce. Ten se mu prý podařilo propašovat na palubu letadla do Česka.

Dahlgren celé tři roky, které strávil ve vězení, tvrdí, že je nevinný. Rodinu už zavražděnou našel a bál se o svůj život, proto prý uprchl do Států. Podle jeho přátel z Ameriky Dahlgren rodinu H. miloval, měl rád zejména dva syny Filipa a Davida. Tvrdí také, že nikdy neměl žádné psychické problémy.

Fotogalerie
26 fotografií