V celé republice se účastní festivalu 89 restaurací v 39 městech. „Kvůli náročnosti organizace to nechceme rozšiřovat, navíc za kvalitu restaurací ručím," řekl zakladatel akce Pavel Maurer. V rámci festivalu si lidé mohou vybrat restauraci a objednat si v ní tříchodové menu za 600 korun. Varianta je také dvouchodová za 500 korun či s jedním chodem za 250 korun.

Brněnské restaurace nabízejí například menu, ve kterém se objevuje salát z quionoy, z hlívy ústřičné, koriandru, hovězí líčka s kadeřavou kapustou, kuchaři použili sezam, klíčky, zázvor či mungo výhonky.

Video
Video se připravuje ...

Zakladatel gurmánského festivalu Pavel Maurer vysvětluje, proč jsou tématem letošního ročníku právě superpotraviny Zdeněk Matyáš

„Šéfkuchaři se do tématu opřeli skutečně s vervou. A tak kromě klasických pokrmů ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, ryby na mnohé způsoby, habešskou bezlepkovou mouku, reishi, tedy houbu nesmrtelnosti, ale i naše lokální superpotraviny jako třeba rakytník, moruši či ostropestřec v těch nejkreativnějších variacích,“ vypočítal lákadla festivalu Maurer.

Dostane se i na charitu

Festival také každoročně pomáhá konkrétnímu charitativnímu projektu, který je spojený s gastronomií. Letos část výtěžku půjde na pomoc indiánskému kmenu Arhuacos. Zhruba 50 tisíc obyvatel kmene obývá velkou horu v Kolumbii, kde sklízí kávu a nechce mít nic společného s civilizací.

„Potřebují si však koupit půdu, na které žijí, aby jim ji nekoupili spekulanti. Proto se získané peníze věnují na právníky, kteří jim v tomto úsilí pomáhají," odhalil Maurer.

Co jsou superpotraviny?

Rostlinné či živočišné suroviny s vysoce blahodárnými účinky na lidské zdraví. Vynikají neobvyklou koncentrací živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Díky jejich vysokým nutričním hodnotám a vědecky prokázaným účinkům na lidské zdraví prodlužují život. Patří mezi ně fermentovaná zelenina, včelí produkty, různá koření a divoké byliny, mořské řasy nebo mušle, ale i zvěřina, játra či „šťastné“ jehněčí.

Fotogalerie
10 fotografií