Mezinárodní Tattoo Grand Prix se letos koná v Brně poprvé a má ambici stát se prestižní evropskou přehlídkou. „Jsme přesvědčeni, že se to může podařit. Přihlásilo se nám totiž zhruba 500 tatérů z celého světa, vybrali jsme z nich 150 nejlepších, kteří se utkají ve 13 kategoriích. Kromě ostřílených jmen jsme dali prostor i mladým talentům,“ organizátor festivalu Marek Menšík.

Připravena jsou živá vystoupení, hudba, přehlídka klasických vozidel a ukázat se přijedou i dvě motorky. Papežové je získali darem od výrobce, po dražbách pro dobročinné účely jsou nyní v soukromém vlastnictví. Aukce motorky s podpisem Francesco vynesla v roce 2014 v pařížské aukční síni 241 500 eur (asi 6,2 milionu korun podle dnešního kurzu).

„Františkův Harley už byl vystavený například na Velehradě, ale obě motorky vedle sebe, to je opravdu vzácnost,“ dodal Menšík. Druhý stroj nese otisk podpisu »Benedict us PP XVI«.

Dalším vrcholem doprovodného programu bude sobotní koncert Filharmonie Brno. Ta shodou okolností uvede Symfonie sirén Arsenije Avraamova – tedy jednu z nejhlasitějších skladeb v dějinách. V 19:30 se kromě hudebníků zapojí také houkačky hasičů, sanitek, dělostřelci, parní lokomotiva, fanoušci hokejové Komety či pěvecké sbory.

„Je to akce, kterou Brno nezažilo a už nikdy nezažije. Hlukový spektákl, pocta Symfonii sirén, která poprvé zazněla v roce 1922 v přístavním městě Baku. Tehdy se do ní zapojila i letadla, hydroplány nebo vojenská flotila,“ popsala ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Fotogalerie
3 fotografie