Studenti v jihomoravské metropoli jsou podle všeho bohatí. Ročně ve městě utratí zhruba pět miliard korun. To je obrovská suma, srovnatelná zhruba s rozpočtem, s nímž celý rok samostatně hospodaří celý kraj. Sylva Kotoučková z Mendelovy univerzity spočítala, že v Brně předloni studovalo na vysokých školách 68 742 lidí. Průměrně každý z nich vyndá z peněženky měsíčně 7 200 korun. O uvedených číslech informoval ve svém březnovém vydání v hlavním článku Lucie Kolischové na první straně magistrátní měsíčník Metropolitan. Letošní čísla jsou podobná. A ve městě už je to pořádně znát.

Restaurace a kavárny v centru začaly být i díky studentům pro obyčejné Brňáky nebo přespolní pořádně drahé. Vlastně až nedostupné. Za kafe se v Brně platí klidně i 90 korun, filtrované speciály stojí i přes 120 korun. A hit jara, zázvorový čaj? Klidně 62 až 70 korun. K tomu přistoupil i efekt EET a v Brně, vyhlášeném právě špičkovými kavárnami, začal konkurenční boj. Ceny dolů ale neletí, spíše naopak. Proti loňsku jsou až o pětinu vyšší! Studenti to totiž utáhnou. „Přijatelnou a běžnou cenou za cappuccino v Brně je už 55 korun,“ tvrdí vysokoškolačka Lenka Macková (24).  

Kavárna je studovna

Někteří studenti si sice návštěvu kavárny neodpustí, jsou ale spořiví, až vychytralí. Mnozí kavárníci si všimli, že jim studenti vysedávají s notebookem u stolků i tři hodiny nad sklenkou vody. Chodí tam studovat nebo pracovat. Baristé proto začínají uvažovat, jak studenty, kteří si pletou kavárnu se studovnou, v jejich vysedávání slušně omezit. Vysedávání nad sklenkou vody blokuje místo pro další zákazníky. Při vyšším obratu by mohli restauratéři třeba i zlevnit.

Extrémním příběhem, kolujícím po brněnských kavárnách, je přitom případ studentky, která si v kavárně Kafec na Veveří během tří měsíců sepsala bakalářskou práci. „Nezaplatila nikdy ani korunu. Vždy si dala vodu, která je tu zadarmo,“ řekla Blesku dívka, která v kavárně obsluhovala.

O tom, že je Brno studentská »zlatá loď«, svědčí i žebříček Top 10 univerzitních měst světa. Brno skončilo čtvrté, vyhrála kanadská Ottawa.

Za co student v Brně nejvíc měsíčně utrácí?

Nájem: 2 500 až 4 000 Kč, nákupy: 1 600 Kč, stravování: 800 Kč, kavárny a kluby: 800 Kč.

Zdroj: Brněnský měsíčník Metropolitan a diplomová práce S. Kotoučkové

Kde na to berou?

Hlavní zdroje příjmů studentů jsou z 80 % od rodičů a z 20 % z vlastních zdrojů. Celoročně brigádničí 52 % z nich, 30 % vydělává jen o prázdninách. Průměrný přivýdělek je 3 500 Kč měsíčně.

Zdroj: Brněnský měsíčník Metropolitan a diplomová práce S. Kotoučkové