Změny mají několik důvodů. Organizátoři hlavně doufají, že díky přesunu bude příznivější počasí. Právě návštěvnost loňského ročníku byla kvůli špatnému počasí výrazně horší, než organizátoři předpokládali, a majáles tak skončil ve ztrátě, kterou se pořadatelům podařilo vyrovnat letos v únoru.

Nový termín byl vybírán i s ohledem na harmonogram zkouškového období či maturit. Přesun akce na pátek by měl nalákat více absolventů, kteří v týdnu pracují a majáles si tak nemohli dostatečně užít.

Mění se také místo akce. „Oproti minulému roku, kdy se Majáles Ostrava konal na louce podél Jantarové stezky a Dolu Hlubina, se přesune zpět pod Vysokou pec v Dolní oblasti Vítkovice. Věříme, že tímto rozhodnutím potěšíme nejednoho návštěvníka,“ řekl za organizátory akce Pavel Láhner ze Stavovské unie studentů Ostrava.    

Na návštěvníky letos čeká pět scén a víc než 30 vystoupení včetně doprovodného programu. Vystoupí například Mandrage, No Name, Wohnout, Mirai nebo Sto zvířat. Součástí majálesu bude stejně jako v minulosti průvod v kostýmech. Květnové akci bude předcházet program v rámci Majálesového měsíce, který odstartuje 5. dubna na Masarykově náměstí. Vstupenky je možné koupit do 31. března za 150 korun, do 10. května pak budou stát 200 korun a přímo na místě za 250 korun.