Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lógr z kávy nepatří do koše! Tyhle nápady na jeho využití vás nadchnou

/
  • logr
    logr (iStock)
    8. dubna 2024 ● 06:00

    Pokud si rádi pochutnáváte na poctivé kávě, po které zbývá kávová sedlina, nevyhazujte ji. Může se totiž ještě skvěle hodit. Využijete ji hned na několik nečekaných způsobů....

     

    Existuje spousta věcí, které bezhlavě vyhazujeme do koše nebo splachujeme do odpadu, přitom se dají skvěle zužitkovat. Jednou z nich je také lógr neboli kávová sedlina, která zůstává například po vypití „turka“ nebo v kávovaru po přípravě espressa. Možná budete překvapeni, kde všude tyto zbytky vylouhované kávy upotřebíte. Dejte tedy lógru šanci, ukážeme vám několik skvělých nápadů, co všechno s ním můžete dělat!

  • 1.

    Zbavíte se zápachu

    Autor: iStock

    Kávová sedlina, která účinně absorbuje veškeré nežádoucí pachy, se dá využít například v lednici. Nechte lógr trochu proschnout a pak ho v mističkách dejte do chladničky na několik dnů. Skvěle polapí pachy z uloženého jídla.

  • 2.

    Umyje nádobí

    logr
    Autor: iStock

    Tenhle trik se vám bude skvěle hodit na mastné a připálené hrnce. I když je mletá káva abrazivní, není tak tvrdá, aby vám poškodila nádobí. Takže pokud nemáte po ruce vhodný prostředek na nádobí, sáhněte po kávovém lógru. Několik lžic rozložte nejdříve na dno a nechte působit. Pak si dejte trochu lógru na houbičku a pusťte se do čištění. Uvidíte, že si se špínou a mastnotou snadno poradí. A klidně ho pak můžete použít i na pracovní plochu kuchyňské linky. A nemusíte mít strach, že ji poškrábete.

  • 3.

    Zamaskuje škrábance

    logr
    Autor: iStock

    Škrábance na tmavém dřevěném nábytku samozřejmě nepotěší nikoho. Ale naštěstí existuje řešení, které vás nebude stát skoro nic. Místo drahých a chemických čistidel vyzkoušejte ekologickou a efektivní alternativu. Naneste lógr vatovou tyčinkou do rýh ve dřevě, nechte zaschnout a přeleštěte. Měli byste takto zjemnit hrubost škrábance.

  • 4.

    Pomáhá rostlinám

    logr
    Autor: iStock

    Káva obsahuje spoustu minerálů, které prospívají také rostlinám. Využijte tedy její zbytky jako výživu pro rostliny v domě i na záhonech. Jen dávejte pozor, aby byl lógr bez stop po cukru či umělých sladidlech. Kávovou sedlinu ale nikdy nelijte přímo k rostlinám a už vůbec ne na ně, mohli byste jim uškodit. Lógr ze dna hrnku vysypte a nechte pořádně vyschnout. Poté ho přimíchejte do prokypřené zeminy přímo v květináči. Zapracovat zbytky kávy do půdy můžete i na zahrádce, v níž pěstujete hortenzie. Získají sytější modré zabarvení. Semínka mrkve smíchaná s kávou zase prý lépe rostou. Lógr také chutná žížalám, takže u vás v zahradě budou usilovněji pracovat na kypření půdy, což je hlavně v kompostu žádoucí.

  • 5.

    Obarví nejen vajíčka

    logr
    Autor: iStock

    Bude skvělé, pokud si na tento trik vzpomenete například na Velikonoce při barvení vajíček. Lógr totiž můžete použít také jako přírodní barvivo třeba na barvení vajíček, ale také papírů, poté připomínají pergamen nebo látku. Stačí smíchat kávovou sedlinu s vodou, po vyndání jen očistit předmět od zbylých částeček a nechat uschnout. Vše získá přirozeně béžový odstín.

  • 6.

    Pomůže při výběru parfému

    logr
    Autor: iStock

    Až si zas půjdete vybírat nový parfém, nezapomeňte si s sebou vzít trochu zrnkové kávy nebo sáček s lógrem. Pokud totiž budete očichávat několik druhů vůní, brzy ztrátíte schopnost vnímat opravdovou vůni a také vás může pěkně rozbolet hlava. Když si ale mezi testováním jednotlivých voňavek vždy čichnete kávy, tak ta neutralizuje pachy a vy pak budete mít vždycky bystrý čich.

  • 7.

    Vyhladí pokožku

    logr
    Autor: iStock

    Zbytky po dobré kávě nemusíte využít jen v domácnosti, ale také sami pro sebe. Pokud smícháte lógr s medem nebo kokosovým olejem, získáte tak peeling, který můžete použít na tělo i na tvář. Zbaví tělo odumřelých buněk kůže a pokožka po něm zůstane svěží a hebká. Skvěle funguje i na ztvrdlou kůži na chodidlech. Jelikož působí také jako spolehlivý odstraňovač zápachu, káva vás zbaví i nepříliš voňavých rukou, které načichly od ryby, česneku či cibule.

  • 8.

    Bojuje proti celulitidě

    logr
    Autor: iStock


    Nevzhledná pomerančová kůže trápí většinu žen. Pokud nechcete utrácet za drahé krémy, vyzkoušet můžete lógr, který nejen redukuje tukové buňky, ale i pokožku nádherně vyhladí a zregeneruje. Regenerační účinky lógru můžete zlepšit trochou olivového oleje. Tuto hmotu nanášejte na problematické partie a pokožku s ní nejméně pět minut masírujte pomocí houby nebo žínky. Pro zesílení účinku je obalte ještě potravinovou fólií. Po 10 minutách osprchujte. Tím urychlíte krevní oběh a také kůži zbavíte nadbytečné vody. Masáž praktikujte alespoň dvakrát týdně. Výsledky vás překvapí – jsou viditelné už při prvním použití.

  • 9.

    Dodá lesk vlasům

    logr
    Autor: iStock

    Máte tmavé vlasy, které postrádají lesk? Pomoct vám může zábal s vlhkým lógrem. Naneste pečlivě na suché vlasy a zabalte je do fólie a ručníku. Nechte zábal působit 20 minut a poté si vlasy umyjte. Vaše hříva dostane najednou krásný a přirozený lesk. Jen pozor, tenhle trik se nehodí pro světlé vlasy! Ztmavující efekt by určitě nebyl žádoucí.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

soorry: Logr sypu na záhony. Vyklepnu do plecháčku a jak je plný vysypu, tak nemusím denně chodit se zbytkem.

(25. 01. 2019 17:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy