„Nyní je to ve fázi předávání stavby. Čekáme ještě na schválení podmínek dotace,“ uvedl Jiří Šebela, ředitel investorské společnosti ČAD Blansko, která je majitelem areálu nádraží.

Nádražím denně projede přibližně 200 autobusů. Cestujících se ale přestavba dotkne minimálně, je připravována tak, aby se mohla uskutečnit za provozu. ČAD Blansko už dříve přesunula z nádraží informační a předprodejní kancelář do své administrativní budovy naproti nedalekého vlakového nádraží.

Samotná přestavba by měla být rozdělena na etapy tak, že se budou autobusová stání po areálu postupně přesouvat. Společnost terminál Blansko STRABAG + OKM, která vyhrála výběrové řízení, by měla do konce letošního roku zbourat administrativní a odbavovací budovu z 50. let minulého století.

Zlepší se zázemí pro veřejnost i řidiče

Nový terminál nabídne zastřešenou plochu pro odbavení cestujících se 16 samostatnými odjezdovými stanovišti, přičemž čtyři budou určena pro autobusy městské hromadné dopravy. Součástí bude i plocha pro odstavení parkujících autobusů a nádražní budova, která poskytne zázemí cestujícím i zaměstnancům.

Komfort pro cestující bude zajištěn v prosklené čekárně, vybavené sociálním zázemím, automaty s občerstvením a možností zakoupení jízdního dokladu nebo poskytnutí informace v kanceláři informací a předprodeje.

Zázemí pro personál nádraží bude tvořeno kanceláří dispečinku a denní místností pro řidiče včetně sociálního zázemí. Terminál umožní využití kombinaci různých druhů doprav s využitím stávajících parkovišť P+R (Park & Ride) a K+R (Kiss & Ride).

Nadstandardně bude součástí úschovna pro 12 kol a stojany pro 20 kol v režimu B+R (Bike & Ride) vstřícném k cyklistům, kteří přijedou obdivovat krásy Moravského krasu ze sedla bicyklu.

VIDEO: Rozsáhlou modernizací aktuálně prochází na jižní Moravě také vlakové nádraží ve Veselí nad Moravou.

Video
Video se připravuje ...

Nádraží ve Veselí nad Moravou prochází modernizací, která potrvá až takřka do konce příštího roku. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
9 fotografií