Na ploše celého jednoho hektaru tam zároveň roste a kvete přes 800 druhů a odrůd léčivých, aromatických, kořeninových, tonizujících, ale i jedovatých domácích a cizokrajných rostlin a bylin.

Centrum léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity je teď bezesporu nejvoňavějším a asi i nejzdravějším místem v celé zemi. Vzduch v okolí zahrady je doslova omamný! Květy tam vyhnaly rostlinky všemožných barev, tvarů a druhů.

Víte například, jak vůbec vypadá řimbaba, s úspěchem odpuzující blechy, komáry, mouchy a vši? Nebo smil písečný či žlutými květy z dálky vábící, avšak ve větším množství jedovatá routa vonná? Ne? Nevadí – každá rostlinka v zahradě má svou vlastní cedulku.

A to nejlepší nakonec: „Lidé se mohou léčivkami potěšit a řadu z nich třeba i koupit,“ prozradila Blesku zahradnice Jana Forštová. Zavítat do areálu Centra léčivých rostlin v Údolní ulici můžete do 2. července, denně od 9 do 18 hodin, vstupné je dobrovolné.

Nejvzácnější: Jojoba kalifornská

Semena obsahují až 55 % oleje s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a vitaminu E. Bývá nazývána tekutým zlatem. Olej z jojoby rychle proniká pokožkou, dámy jej znají z kosmetiky. Používá se však i jako nosná látka pro vybrané léky. A jojobovým olejem se mažou i vysokoobrátkové motory!

Nejléčivější: Kalisie vonná

Univerzální všelék! Obsahuje tři biologicky cenné kyseliny – kávovou, čekankovou a gallovou, dále quercetin, scopoletin a mnoho vitaminů a stopových prvků. Kalisie se užívá proti vzniku cukrovky, uvolňuje dýchání a léčí i bolavé klouby. Užívají se celé části rostliny – jak syrové, tak i ve formě nálevů nebo obkladů.

Nejvoňavější: Blahovičník kulatoplodý

Známý také jako eukalyptus. Strom z Austrálie obsahuje až 3 % vonných silic s cineolem, tříslovinami a hořčinami. Zpracovává se jako tinktura, kapsle nebo kapky a přidává se do léčivých mastí. Užívá se při léčbě zápalu plic, kašli, rýmě i bolesti v krku. Eukalyptový olej léčí i pohmožděniny, svalové potíže či záněty dutin. Rostlina se má dát do ložnice, kde spí pacient s astmatem.

Fotogalerie
29 fotografií