Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékárnička na dovolenou: 5 bylinek, které byste měli přibalit s sebou

/
  • Bylinky vám mohu zachránit dovolenou!
    2. června 2017 ● 09:30

    Lékárničku přibaluje na dovolenou snad každý z nás. Zkuste ji letos zabalit trochu jinak, vsaďte na bylinky. Poradíme, co by v ní nemělo chybět.

  • 1.

    Echinacea posílí imunitu

    Asi všichni se bojíme toho, že někoho z rodiny těsně před odjezdem skolí nepříjemný bacil. Ať už dítě nebo dospělého. „Doporučuji proto organismus zhruba měsíc před odjezdem stimulovat pomocí přírodních prostředků,“ radí odborník na bylinky Jiří Pantůček. Výborná je podle něho např. echinacea. Kořen této indiánské léčivky patří mezi nejsilnější posilovače imunity, takže vás před dovolenou jen tak nic neporazí.

    Echinacea
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Beta-karoten a vitamíny

    Nalaďte své tělo a pokožku na slunce předem, a to užíváním beta-karotenu. Začněte s tím minimálně 14 dní před sluněním a poté pokračujte i během něho. „Přirozeným zdrojem beta-karotenu je například rakytníkový olej,“ doporučuje odborník.  

    Rakytníkový med
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Karmelitské kapky

    Zvlášť pokud se chystáte do exotických destinací, neměl by vám v kufru chybět přípravek podporující správné zažívání. „Pokud jde o bylinky, doporučuji směs muškátového oříšku, skořice a meduňky, tzv. Karmelitské kapky,“ říká fytoterapeut Pantůček. Směs těchto bylinek podporuje správnou funkci trávicího traktu a zažívání.

    Karmelitáni meduňku proslavili, když z ní začali vyrábět posilující kapky.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Bylinné sérum na štípance

    Nic nedokáže zkazit dovolenou víc, než když je vám stále v patách obtížný hmyz. Proto byste si měli do zavazadla vždy přibalit nějaký repelentní přípravek. A když už nějaké ty štípance schytáte, potřete je třeba Insectsolem, bylinným sérem s vysokým obsahem rostlinných olejů a silic, který postiženou kůži zklidní. 

    Štípance dokáží dovolenou pěkně zkazit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Lichořeřišnice na bolest v krku

    Pokud vás na dovolené začne bolet v krku, nenechte si zkazit volné dny. Pomoci může přírodní antibiotikum, třeba lichořeřišnice nebo grapefruitová jádra. Obě jsou k dostání jako tinktury i tobolky. Jedná se o byliny, které pomohou imunitnímu systému vypořádat se s útoky nejrůznějších infekčních onemocnění.

    Zdroj: topvet.cz

    lichořeřišnice
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy