„Účelem je zlepšit technický stav rybníků, drobných vodních toků, malých vodních nádrží, a opatření, která podpoří hospodaření s povrchovou vodou v krajině, posílí retenci vody a zvětší bezpečnost při zvýšených průtocích,“ uvedla mluvčí radnice Monika Brindzáková.

Lhůta pro podávání žádostí je od 29. května do 4. srpna. Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách kraje v sekci dotací.

Žadatelem mohou být obce, dobrovolné svazky obcí, veřejnoprávní instituce, vysoké školy, školy a školská zařízení, církve a náboženské společnosti. Musí splňovat všechny podmínky uvedené v dotačním programu a mít ve vlastnictví nebo dlouhodobé správě pozemek, na kterém uskuteční podporované aktivity.

„Žadatel může podat v rámci tohoto dotačního programu jen jednu žádost o dotaci. Maximální výše dotace na jeden projekt bude 300 tisíc korun. Dotaci lze použít na spolufinancování už schválených a připravených projektů k realizaci financovaných z evropských nebo národních dotačních programů,“ doplnila Brindzáková.

Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) je jižní Morava jednou z oblastí nejvíce ohrožených suchem. „Tento fenomén negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch,“ řekl Šimek. Sucho vidí jako zásadní problém.

„Je to téma číslo jedna nejen pro ministerstvo životního prostředí, jak jsme slyšeli při nedávné návštěvě z úst ministra, ale také priorita pro Jihomoravský kraj,“ dodal Šimek.

Video: Rybníků na svém území mají nejvíce jižní Čechy. Podívejte se, jak vypadá výlov toho největšího – Rožmberka.

Video
Video se připravuje ...

Dron nad rybníkem Rožmberk: Podívejte se na výlov 150 tun ryb. David Malik, Matěj Šrám