„Můžu se svobodně nadechnout! Jít, kam chci. Přijít, kdy chci. Nechci tomu ani věřit.“ Takové jsou pocity Romana Ševčíka (49), který toto pondělí vyšel po neuvěřitelných třiceti letech z vězení.

Tam si odpykával trest za vraždy své tety Jany L. (†35) a babičky Marie Š. (†62), ke kterým došlo 4. února 1989 na brněnských Vinohradech. Ty podle svých slov ale nespáchal. Jeho případu se ujal spolek Šalamoun, který chce dosáhnout obnovy procesu.

Hromadné znásilnění

Ševčík přiznal, že ve snu nečekal, že se dožije svobody. „Když mi bylo dvaadvacet, na Borech mne vězni hromadně znásilnili. Nechtěl jsem pak žít a dvakrát se pokusil o sebevraždu,“ vypráví. Po letech, při procházce, skočil pod vlak. Přežil. Přišel ale o nohu.

Za mřížemi zažil roky očistce kombinovaného s peklem. „Stokrát jsem vykládal, že jsem svou tetu a babičku nezabil. Byl jsem tam pro všechny onuce, dvojnásobný sexuální vrah,“ líčí drsné roky. „Já ale opravdu nic neudělal,“ dušuje se muž, z něhož prý přiznání vymlátili v roce 1989 esenbáci.

„Jinak by mě snad ubili,“ myslí si Ševčík. Pro Ševčíka hovořila i řada svědků. V době zločinu podle svých slov spal v domě své druhé babičky zhruba 20 km od Brna. Naopak jediným důkazem byla pachová stopa v bytě, kam za tetou a babičkou běžně chodil…

Na účtě má pět tisíc

Odseděl si celý trest v kriminále a navrch ještě devět let v psychiatrické léčebně. Po 30 letech za mřížemi má na účtu necelých pět tisíc korun.

Ubytovat jej nechtěly sociální ústavy ani charity. Spása přišla v poslední chvíli. Od ženy, která by za Romana dala ruku do ohně. „Moje paní učitelka ze základky mi sehnala zatím bydlení v domku v Rájci. Je to můj anděl,“ dojatě říká propuštěný trestanec.

Našel si přítelkyni a hledá práci

Za mřížemi si našel i přítelkyni. Spolu požádali v Blansku o sociální byt. „Než ho dostaneme, našla mi moje paní učitelka právě to bydlení v baráčku,“ líčí nadšeně.

Nic mu zatím nevadí, že za nájem bude muset zaplatit 5300 korun nájemného a 10 600 korun odměnu realitce a vratnou kauci. „Ředitel charity v Blansku mi slíbil, že ty kauce za mě zaplatí nebo že se podívají na jinou možnost bydlení,“ dodal.

Roman Ševčík dostal plný invalidní důchod 6577 korun. Ten takřka celý padne na nájem domku. Chce si hned najít práci. Může dělat cokoliv, ale vzhledem k protéze pouze v sedě.  

Jak přežil 30 let za mřížemi?

„Věděl jsem, že jsem nic neudělal. To mě drželo. A hlavně paní učitelka Kovářová, která za mnou po smrti mamky jezdila. Bez ní bych tady nebyl,“ líčí dojatě Roman Ševčík. Ta také kontaktovala spolek Šalamoun, jehož právníci se Ševčíkova případu ujali.

VIDEO: Nejznámější český trestanec Jiří Kajínek také usiluje o obnovu svého procesu.

Video
Video se připravuje ...

Jiřího Kajínka těší, že lidé, se kterými se potkal, nevěří, že někoho zavraždil. Hynek Zdeněk