Mockrát děkuji všem z Jihomoravské záchranky za skvěle odvedenou práci. Bez nich by náš synek, kterému nejsou ani dva roky, neměl tatínka, a já životní oporu,“ napsala Klára Šuster.

Mladá žena tím nejen u zdravotníků, ale i u hasičů, strážníků a lidí, kteří byli shodou okolností poblíž, vyvolala vzpomínky na teplý zářijový den. Její muž tehdy utrpěl náhlou srdeční příhodu.

Byli jsme na jižní Moravě na dovolené a projížděli jsme se na kole, když se manžel zničehonic skácel z kola,“ popsala pro Blesk.cz dramatickou situaci. Naštěstí byli poblíž lidé, kterým situace nebyla lhostejná.

„Šli jsme s manželkou po chodníku, když jsme uviděli, jak asi 100 metrů od nás odpadl cyklista. Hned jsme k němu běželi. Rozepnul jsem mu dres a začal s masáží srdce. Okamžitě se mi vybavila celá teorie, třicetkrát stlačit a pak dvakrát vdechnout,“ zavzpomínal na sociální síti Lubko Sedláček.

Pomáhali laici i profesionálové

Další pán, který právě projížděl kolem v autě, ihned zavolal záchranáře.Zatímco jedna operátorka laikům radila, jak poskytnout první pomoc, druhá zaktivovala first respondery (dobrovolníci vyškolení v zachraňování životů, nejčastěji policisté, strážníci a hasiči – pozn. red.), kteří vyrazili na místo s automatizovaným externím defibrilátorem. Třetí operátorka mezitím vyslala na místo sanitku a vrtulník. Další jednotku z Mikulova vyslalo Operační středisko,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Jako první přijeli k mladému pacientovi se zástavou oběhu strážníci městské policie z Mikulova. Použili přístroj AED, který vyhodnotil srdeční rytmus, first respondeři podali první výboj.

Následně dorazili i hasiči z Mikulova, kteří resuscitaci rozšířili o dýchání s pomocí kyslíku. Přijela sanitka a přistál vrtulník, který muže transportoval do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně,“ doplnila mluvčí záchranky.

Poděkování patří všem

První pomoc zvládl Sedláček na výbornou. „Klobouk dolů před vámi. Nebýt vás, tak bych tím vrtulníkem nemusel ani vzlétnout,“ vysekl poklonu záchranář Michal Pluhař.

„Velmi nás těší, že výsledkem všeho snažení je zdravý muž, otec rodiny, který zůstal bez následků. Poděkování patří nejen nám, ale všem, kdo se do jeho záchrany zapojili,“ upozornila Bothová.

Bojuje o ocenění zachránců

Klára Šuster nyní usiluje, aby zachránci získali plaketu za záchranu života. „Zároveň podnikáme kroky, abychom se mohli společně sejít a seznámit se osobně. Manžel tehdy zůstal v nemocnici asi pět dnů a zůstaly mu z toho jen dva stehy na srdci. Jinak zůstal bez jakýchkoliv následků,“ zdůraznila šťastná žena.

VIDEO: Policisté, zdravotníci i hasiči se na nečekané události průběžně připravují. Takto na Břeclavsku simulovali zásah u vážné železniční nehody.

Video
Video se připravuje ...

Zásah u železničního neštěstí, kde bylo 15 mrtvých a 66 zraněných, nacvičovali záchranáři poblíž Lednice. Včetně pozorovatelů, figurantů a rozhodčích se do akce zapojilo přes 500 lidí. Hynek Zdeněk