Přijít o ně můžou kvůli vlastní nedbalosti, alkoholu nebo trikům lakomých šéfů. Zranění zaměstnanci dělají řadu chyb, které je můžou připravit o peníze za pracovní úraz. „Především drobné úrazy zaměstnavateli vůbec nenahlásí či je nahlásí tak pozdě, že již není možné spolehlivě zjistit příčiny a okolnosti úrazu,“ vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS.

Problémy s odškodněním za úraz může způsobit i zatajení nebo pozměnění informací o tom, jak k úrazu došlo. „Zaměstnance může o peníze připravit i to, že bezdůvodně odmítnou test na alkohol či jiné návykové látky,“ doplňuje právnička.

Úraz nebo zranění okamžitě ohlaste

  • Jděte za šéfem -  „Přímo ze zákona je zaměstnanec povinen bezodkladně oznámit svému nadřízenému, případně jeho zástupci, svůj pracovní úraz a spolupracovat na objasňování jeho příčin,“ vysvětluje JUDr. Pospíšilová. Pokud vám to váš zdravotní stav nedovolí, tak úraz nahlaste ihned, jak to bude možné.
  • Navštivte lékaře - Bylo zranění natolik vážné, že si vyžádalo lékařské ošetření? Určitě nezapomeňte lékaře požádat o posudek i s bodovým ohodnocením úrazu. 
  • Čekejte test - Očekávejte, že šéf si vás po úrazu může »proklepnout «. „Zaměstnavatel je oprávněn bezprostředně po úrazu provést u zraněného zaměstnance test na alkohol či jiné návykové látky, popř. nechat tento test udělat zaměstnanci v nemocnici,“ upozorňuje právnička.

Trvejte na zápisu do knihy úrazů

Bojíte se, aby vám šéf pracovní úraz »uznal« a vy jste nepřišli o peníze? Nezapomeňte si ohlídat zapsání zranění do knihy úrazů. Pokud si vaše zranění vyžádalo delší než třídenní pracovní neschopnost, musí šéf vyhotovit i záznam o pracovním úrazu a vy dostanete jedno vyhotovení. V případě smrti zaměstnance kopii obdrží rodinní příslušníci.

4 triky šéfů, jak se vyhnout placení

1. Hra se slovíčky

Podle zákona musí mít pracovní úraz souvislost s plněním pracovních úkolů nebo být s nimi v přímé souvislosti. Mazaní šéfové se proto snaží okolnosti úrazu zpochybnit a udělat všechno pro to, aby zranění nebylo vůbec jako pracovní úraz uznáno.

2. Podceňování úrazu

Šéfové často zaměstnanci tvrdí, že o nic moc nejde a že bude lepší, a hlavně rychlejší, když úraz nebude řešit jako pracovní. Zraněnému »radí«, ať úraz nahlásí na svoji úrazovou pojišťovnu jako běžný úraz, který se vůbec nestal v práci.

3. Může si za to sám

Oblíbeným trikem nadřízených je i tvrzení, že se zaměstnanci úraz stal sice v práci, ale na místě, kde se vůbec nemá pohybovat, nebo na stroji, který běžně neobsluhuje.

4. Na úraz doplatí ostatní

Firmy se snaží mít co nejnižší počet pracovních úrazů, aby platily co nejnižší povinné pojistné. Proto nabízí zaměstnancům různé benefi ty za »bezúrazovost«. Na zraněného pak tlačí kolegové, aby jim nekazil dobré výsledky a oni o výhody nepřišli.

VIDEO: Jak hledat práci na internetu

Video
Video se připravuje ...

Jak hledat práci na internetu Živě.cz

Fotogalerie
4 fotografie