Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vedlejšák“ mají dvě třetiny Čechů. Roznášejí letáky, aby vyžili nebo splatili dluhy

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. října 2017
05:01

Na brigádách nebo na vedlejší pracovní poměr si přivydělávají skoro dvě třetiny Čechů (59 procent) v produktivním věku, jak zjistil průzkum společnosti Ipsos Marketing. Chtějí si tak kromě nájmu a jídla dopřát i nějaké koníčky nebo potřebují splatit dluhy. Proto roznášejí reklamní letáky nebo pomáhají během sezonních prací.  

Jan K. (26) si našel práci na pražském letišti. Hodně ho bavila, ale na výplatní pásce neměl ani 18 tisíc čistého. Když pokryl nezbytné výdaje, už mu moc nezbylo. „Zaplatil jsem nájem 10 tisíc, k tomu telefon a nezbytné pojistky, rázem jsem byl na čtrnácti tisících,“ uvedl pro Blesk.cz. Rozhodl se proto najít si vedlejší příjem.

„Využil jsem toho, že mám řidičák na kamion, a šel brigádně jezdit. Na letišti jsme dělali dvanáctky a do toho jsem brigádničil, jednoduché to nebylo. Časem se dostavovala únava,“ přiznal Honza. Později si našel jinou a lépe placenou práci, aby nemusel přebíhat z jedné do druhé. Ne každému se to ale podaří.

Roznos novin a sezonní práce

Podle průzkumu si přivydělávají hlavně lidé mezi 18 a 26 lety a potom ti, kterým je mezi 45 a 53 lety. Pravidelný přivýdělek má 18 procent žen a 15 procent mužů. Po příležitostných brigádách pak „sahají“ dva z pěti mužů a obdobný počet žen. Nejvíce jich je podle šetření v Plzeňském kraji, a to 54 procent.

„Brigády a další příležitostné nebo pravidelné přivýdělky jsou důležitým zdrojem financí pro značnou část Čechů v produktivním věku. Z jedné třetiny jde o nárazové brigády, velmi časté jsou ale také vedlejší pracovní poměry formou dohody o provedení práce. Například řada našich klientů si přivydělává roznosem novin či letáků nebo různými sezonními pracemi, aby dokázali dříve splatit své dluhy,“ uvedl Martin Baudyš ze společnosti Kruk.

Peníze na zábavu i lepší životní úroveň

Příležitostné brigády mají Češi v oblibě hlavně přes léto. Úřad práce ČR chce přitom lidi finančně vzdělávat tak, aby práce, kterou mají, nebo kterou získají, byla opravdu hlavní zdroj příjmu. „Je to cesta, jak zamezit tomu, aby se ocitli v dluhové pasti. Popřípadě z ní dokázali vystoupit a naopak se snažili, aby zaměstnání či samostatná výdělečná činnost a podobně pro ně byly skutečně hlavním zdrojem příjmu,“ upozornila ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

„Vzdělanější lidé a lidé nad 45 let volí hlavně vedlejší pracovní poměr, mladší lidé zase pravidelné brigády,“ dodal Baudyš.

Na co si lidé nejčastěji přivydělávají? Průzkum zjistil, že lidé s nižším vzděláním vydělávají hlavně na lepší živobytí. Ti s vyšším vzděláním naopak na zábavu. Dlužníci mají pak díky přivýdělku možnost rychleji a efektivněji splatit své závazky.

Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi