Po letech plánování a dohadů dělníci konečně začnou pracovat na opravě Šlechtovky. „Restaurace patří k významným pražským památkám a jsem velice rád, že se nám podařilo dostát slibu. Nyní máme reálné vyhlídky, že za dva roky touto dobou, tedy na začátku letní sezony, budou moci návštěvníci opět využít toto výjimečné místo,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

Firma Pracom tendr vyhrála s nabídnutou cenou zhruba 101,5 milionu korun bez DPH. Vedení města schvalovalo vítěze tendru nadvakrát, protože proti prvnímu výběru se odvolali dva další účastníci soutěže. Výběrová komise v obou případech vybrala Pracom. O rekonstrukci bývalé zahradní restaurace se mluví od 90. let, město ji opakovaně odkládalo. Po opravách by se do objektu měl vrátit restaurační provoz.

Stromovka prochází v posledních letech proměnou:

Video
Video se připravuje ...

Práce ve Stromovce jsou v plném proudu. Zuzana Kábelová

Těžké časy po válce

„Ambice přikročit k obnově se objevila vzápětí po sametové revoluci, avšak po čtvrtstoletí zůstalo jen u slov. Rekonstrukce Šlechtovy restaurace byla jednou z priorit nejen mých, ale celé současné Rady hlavního města Prahy. Do jisté míry symbolicky oslaví příští rok nejen rezidenti, ale i ostatní obyvatelé Prahy a návštěvníci 750 let od založení Stromovky. Při své návštěvě se konečně budou moci  těšit ze započatého díla,“ dodává radní Wolf.

Areál Šlechtovy restaurace je kulturní památkou. Po druhé světové válce však restaurace chátrala zcela bez využití, dvakrát vyhořela a v roce 2002 ji zasáhla povodeň. Předmětem rekonstrukce je historické jádro budovy čítající barokní sál, grotta, východní věž, západní věž, arkády a přístupové schodiště na terasu nad arkádami, ale v plánu je opravit také další místnosti a objekty na ni připojené.

Původně měla oprava památky vyjít na čtvrt miliardy korun, město však nechalo projekt přepracovat. Uvnitř budou restaurovány historické prvky včetně stropní fresky Apollona s Venuší nebo umělá krápníková jeskyně, v níž bývala plastika Poseidona. Šlechtova restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, nese jméno po posledním majiteli a provozovateli restaurace Václavu Šlechtovi.

Fotogalerie
7 fotografií