Na »mateřskou« nemá nárok každá maminka. Zákon vyžaduje dvě věci – nemocenské pojištění (musí být zaměstnaná nebo na mateřskou odejít v době, kdy jí běží ochranná lhůta z ukončeného zaměstnání) a splněnou minimální dobu pojištění (je nutné mít »odpracováno« 270 kalendářních dnů během dvou let před nástupem na »mateřskou«). Potřebný počet dnů nemusí maminka získat jen u jednoho zaměstnavatele, sčítají se.

*

O peněžitou pomoc v mateřství je nutné si požádat prostřednictvím zaměstnavatele. Tiskopis „Žádost o peněžitou pomoc v mateřství“ vydá ošetřující gynekolog. Peníze vyplácí okrasní správy sociálního zabezpečení (OSSZ).

*

Celkem se bere »mateřská« 28 týdnů. Delší - 37 týdnů - pobírají maminky dvojčat nebo vícerčat. Po uplynutí stanovené doby OSSZ vyplácení peněz ukončí. Informace o tom je přiložená k poslední výplatě peněz (je buď na složence, nebo u bankovního převodu).

*

Částka, kterou maminka bere, se odvíjí od jejího hrubého výdělku zpravidla za posledních 12 měsíců zaměstnání, popř. za počet dnů, po které trvalo poslední zaměstnání. Maximálně je ale možné brát 1154 Kč za den (při hrubém měsíčním příjmu 85 836 Kč a více).

»Mateřskou« může mít i tatínek

Nárok na výplatu »mateřské« má za určitých podmínek i tatínek miminka nebo manžel novopečené maminky. Musí s ní ale písemně uzavřít dohodu a počkat s vystřídáním na konec šestinedělí. Tatínkové si »berou mateřskou« hlavně, pokud je pro rodinu finančně výhodnější, aby matka zůstala v práci. Platí pro ně stejné podmínky jako pro matky. To, že otec dítěte čerpá »mateřskou« rovněž znamená, že o dítě pečuje a nechodí do práce.

Novinka! Otcovská poporodní péče

Novinku chystá stát pro novopečené tatínky. Během šestinedělí své partnerky budou moci s ní a miminkem zůstat 7 dní doma na placené »otcovské«. Novinka začne platit od února 2018.

Potřebujete poradit v otázkách kolem mateřské? Volejte našeho odborníka v úterý mezi 10 a 12 hodinou. Otázky zodpoví Eva Hamplová z ČSSZ. Tel.: 225 977 103.

SEZNAM VŠECH ODBORNÍKŮ NA TELEFONU S PŘÍSLUŠNÝMI TELEFONNÍMI ČÍSLY NAJDETE ZDE>>>