1. Dobře vypráno

Nejvíce žehlení usnadní dokonale vyprané věci. Nevyprané pozůstatky skvrn na prádle mohou poškodit plochu žehličky.

2. Roztřídění

Prádlo před žehlením roztřiďte podle materiálu. Žehlete nejprve to oblečení, co snese pouze  nejnižší teplotu, tedy věci  z umělých materiálů (silon, příměsi s lycrou) až po plátěné a bavlněné věci, na které musíte použít vysokou teplotu. Výhodou je, že můžete začít pracovat hned a nemusíte čekat, až se žehlička pořádně rozpálí.

3. Vodní sprcha

Velmi pomačkané a přesušené prádlo musíte navlhčit, i když máte napařovací žehličku. Po vzoru našich babiček si prádlo navlhčete vodou, kterou přelijte do láhve s rozstřikovací hlavicí a pak ho vložte na půl hodiny do plastového sáčku nebo igelitky. Pak vám půjde žehlení jako po másle.

Tip: Do vody kápněte aviváž. Nejenže bude prádlo voňavé, ale i žehlení půjde ještě líp.

4. Vyčkejte

Jestli používáte napařovací žehličku, nechte po vyžehlení prádlo ještě asi hodinu viset volně v prostoru, nejlépe na ramínku. Než ho uklidíte do skříně, mělo by být dokonale suché. Vlhké by se zase pomačkalo, v horším případě by mohlo začít i plesnivět.

5. Prádlo v mrazáku

Nemáte chuť nebo čas v žehlení pokračovat? Nevadí. Poskládejte zbylé kousky oblečení a dejte je do mrazáku. Prádlo vám tak nepřeschne a druhý den můžete pokračovat.

6. Mýdlo

Chcete-li zdůraznit například na plisovaných oděvech záhyby, po vyžehlení je lehce přejeďte hranou mýdla. Vydrží pak déle při nošení.

7. Pro šetrné hospodyňky

Pokud chcete ušetřit při žehlení trochu peněz i námahy, pod potah žehlicího prkna umístěte alobal, který odráží teplo zpět na prádlo. Nebo si na žehlicí prkno potah s alobalem kupte. Stojí kolem 300 Kč.

Fotogalerie
6 fotografií