Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klíšťata útočí. Dejte si pozor na poležení v trávě i na cestu houštím

Autor: sou - 
5. dubna 2016
14:40

Lidé by si raději neměli sedat ani lehat do trávy nebo se prodírat křovím. Jarní teploty totiž probudily klíšťata, která se dala rychle do akce. Na stupnici aktivity dosáhnou už tento týden na „pětku“ z deseti, která znamená středně velké riziko. Pokud lidé najdou roztoče na svém těle, mají ho okamžitě vyjmout. Pokud je klíště infikováno nějakou nemocí, je až 30procentní pravděpodobnost, že se nákaza přenese i na člověka.

„Termín ‚aktivita klíštěte‘ lze zjednodušeně popsat jako podíl klíšťat, která jsou připravena k napadení hostitele, na celkové populaci klíštěte v dané lokalitě,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav na svých stránkách s tím, že čím je počet aktivních klíšťat vyšší, tím vyšší je i prezentovaný stupeň rizika.

Až do čtvrtka bude aktivita klíšťat na stupni číslo pět. Odborníci v těchto dnech doporučují používání repelentu. Lidé by si neměli sedat ani lehat v porostech a neměli by vstupovat do křovin. V pátek bude jejich aktivita na stupni číslo 3 a v sobotu na čísle 4. Oba spadají do mírného rizika. Neděle pak bude opět ve znamení středně velkého rizika.

Předpověď aktivity klíšťat na území ČR pro období 5.4. - 10.4. 2016 najdete v tomto odkazu: http://portal.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/predpoved-aktivity-klistat

Zveřejnil(a) Ministerstvo zdravotnictví dne 4. duben 2016

Odbornice radí na klíšťata kartu se zářezy

Pokud na svém těle lidé najdou klíště, je nutné ho okamžitě odstranit. „Včasné a správné odstranění klíštěte je velice důležité pro snížení rizika přenosu infekce. Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy, která klíště pevně podebere a vytáhne bez rizika rozmáčknutí a vytlačení obsahu střev do rány,“ upřesnila pro Blesk.cz vedoucí laboratoře Protean Miroslava Burýšková.

V případě velmi malého klíštěte, larvy, je lepší použití navlhčené vatové štětičky nebo sirky a klíště jednoduše vyviklat. Místo zákusu by se poté mělo vydezinfikovat běžným dezinfekčním prostředkem.

„Jestliže je klíště infikováno, existuje přibližně 30procentní riziko přenosu nákazy na člověka. Velmi záleží na době přisátí klíštěte. Čím dříve je klíště odstraněno, tím je riziko menší, nelze ale vyloučit nákazu ani při krátkodobém přisátí,“ upřesňuje Burýšková.

Na přenos encefalitidy stačí kratší doba než u boreliozy

Na přenos klíšťové encefalitidy stačí doba podstatně kratší, než je tomu u boreliózy a dalších bakteriálních infekcí. Množství bakterií či virů přítomných v klíštěti nehraje velkou roli, protože se zde projevují i další faktory, jako odolnost imunitního systému člověka a momentální kondice. Preventivní očkování existuje pro člověka pouze proti klíšťové encefalitidě. 

Pro úspěšnou léčbu je tak nejdůležitější včasná a přesná diagnóza nemoci. Lidé mohou nechat vyšetřit i přímo klíště, které si odstranili z těla. Umožní se tím rychlé určení rizika nákazy a přijmutí preventivních opatření k zabránění rozvoje onemocnění.

„Pokud chcete zjistit, jestli bylo klíště  infikováno, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete do laboratoře na vyšetření. Na našich stránkách Klíště.cz najdete podrobný postup, kde si můžete udělat online objednávku,“ upřesnila Burýšková.

Nová předpověď aktivity klíšťat každé pondělí

Předpověď klíšťové aktivity vydávají meteorologové každé pondělí ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví České republiky. Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou.

„Toto riziko je vyjádřeno v deseti stupních doplněných doporučeními, jak se v předpovídané situaci chovat při návštěvě míst s předpokládaným výskytem klíšťat,“ vysvětlují odborníci.

Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu. V zemědělských kulturách se nevyskytují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi