V loňském roce policisté řešili 7229 nahlášených krádeží kol a celková škoda se vyšplhala na 122,5 milionu korun. Do statistiky se ale zaznamenávají pouze ty krádeže, které jsou nahlášeny, což ne každý okradený udělá.

„Za posledních pět let se počet ukradených kol zvýšil o třetinu a celková způsobená škoda vzrostla ze 107,6 milionu Kč na 122,5 milionu Kč,“ uvedl Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Někdy se policii podaří krádež kola vyřešit, ale podaří se dopadnout pouze čtvrtinu zlodějů. Víte, jak si kolo řádně zabezpečit proti krádeži?

Bez zámku ani kilometr

Jezdit na kole a nemít u sebe alespoň klasický lankový zámek je nerozum. Na trhu je ke koupi mnoho druhů a typů nejrůznější řetězů. Při jejich výběru je důležité se řídit mírou toho, co dokáží zabezpečit, ale také jejich hmotností. Uvědomte si, že ho musíte vozit všude s sebou.

Problém je v tom, že jen na zámek se dnes nedá spoléhat, zloději si už s nimi poradí.

Co takhle alarm

Nejen auta mohu být chráněna alarmem, stejně můžete chránit i své kolo. Jde o snadno upevnitelnou krabičku s dálkovým ovládáním, které si můžete připnout třeba na klíče. Na trhu je k mání několik druhů v cenách od 250 do zhruba 3000 korun.

Alarm navíc spustí velmi nepříjemný, hlasitý zvuk, který může zloděje odradit.

Zkuste mikročipy

Elektronické mikročipy si můžete pořídit v kterékoliv specializované cyklistické prodejně. Měly by být dokonce k mání i u městské policie.

Kolo s těmito čipy bude zařazeno do centrální evidence chráněných předmětů a označeno nálepkou. To by zloděje mohlo odradit.

Kolo si pojistěte

Pojišťovny nabízí pojištění jízdního kola proti krádeži z objektu nebo volného prostranství, z auta i nosiče na kolo. Stejně tak vás pojistí proti škodám způsobeným během přepravy nebo proti vandalismu. „Pojištění kol platí navíc po celém světě,“ uvedl Divoký.

Zkuste „bikesharing“

Momentálně se v Česku rozmáhá „bikesharing“ – sdílení kol. To funguje nejen v Praze, ale i v Brně, Pardubicích, Olomouci, Hradci Králové a Českých Budějovicích. Lidé si mohou na stanovišti půjčit kolo a na dalším ho pak vrátit. Například půjčené kolo jedné z firem poznáte snadno – je růžové.

Fotogalerie
11 fotografií