Víno coby pokrm bohů: Zdraví v každé bobuli
-
Rčení o tom, že ve víně je pravda, všichni dobře známe. Co už ale často opomíjíme, je pozitivní efekt hroznového vína na naše zdraví. Ať už holdujete vinné révě v tekuté podobě, nebo si raději zobnete sem tam nějakou kuličku vína, prodlužujete si vlastně život. Vždyť i vědecké výzkumy prokázaly, že lidé žijící ve Středomoří vděčí za dobré zdraví a vysoký věk právě určitým specifickým látkám obsaženým v hroznovém vínu.
- 1.
Co obsahuje?
Ve víně můžeme najít sacharidy a vitaminy skupiny B, odrůdy z teplých oblastí pak mají samozřejmě cukru mnohem více. Obsahuje také velké množství provitaminu A, vitaminu C a E a rovněž vitaminy B6, B1, B2 a B3. Té poslední (niacinu) je navíc ve vínu větší množství, než v jiném ovoci. Tyto vitamíny ulehčují chemické spalování v buňkách při využití energie.
- 2.
Bojuje s rakovinou
Nejenže víno dodává energii buňkám v našem těle, ale zlepšuje i zdraví arterií a působí proti zácpě. Kromě toho napomáhá vyplavování jedovatého odpadu z organismu, zlepšuje činnost ledvin a tvorbu červených krvinek. Dokonce byly potvrzeny i jeho protirakovinné účinky.
- 3.
Kompot z vína
Budete potřebovat: 500 g cukru krupice, 1 – 1,2 kg červeného hroznového vína, 1 balíček hřebíčku, 1 – 1,2 kg zeleného hroznového vína, 1 – 1,2 l vody, 1 lžičku kyseliny citronové.
Postup: Pevné hrozny umyjeme, necháme okapat a proschnout. Poté bobule ze stopek pomocí malých nůžek ostříháme. Neodtrháváme, mohli bychom poškodit slupku a šťáva by nám vytekla. Bobule skládáme do nahřátých sklenic v barevných vrstvách.
Do každé vložíme 4 – 6 hřebíčků. Vodu svaříme s cukrem a kyselinou citronovou. Teplým nálevem zalijeme naplněné sklenice a uzavřeme víčky. Sterilujeme 10 minut na 75 °C. Pak sklenice vyndáme a zabalené do deky je necháme, otočené dnem nahoru, do druhého dne vychladnout.
- 4.
Hroznový sirup
Budete potřebovat: 400 ml šťávy z bílých hroznů, 600 ml šťávy z modrých hroznů, 1,5 kg krystalového cukru, 15 g kyseliny citronové.
Postup: Víno umyjeme, obereme ze stopek, vylisujeme z něj šťávu a necháme odstát, aby se usadil kal. Čistou šťávu přecedíme a zahřejeme. Po částech do něj pak přidáváme cukr a stále mícháme. Když se cukr rozpustí, přidáme kyselinu citronovou, pěnu odebíráme. Sirup necháme znova přejít varem a pak ihned odstavíme, nalijeme do čistých lahví a dobře zavřeme.
- 5.
Domácí hrozinky
Budete potřebovat: čerstvé zralé červené hroznové víno.
Příprava: Rozprostřete jednotlivé kuličky hroznů na pečící papír na plech. Sušte v troubě při 90 °C cca 2 hodiny, záleží na velikosti a vodnatosti hroznů. Hlídejte měkkost, abyste nepřesušili. Vypněte troubu a nechte hrozinky odpočívat v troubě přes noc.
- 6.
Kam o víkendu na vinobraní:
- Vinobraní sv. Kláry: 10. – 11. září, , Botanická zahrada, Praha
- Zahrada nabídne od 11 do 19 hodin k ochutnání vlastní burčák, expozici výroby vína a bohatý hudební program.
- Trojské vinobraní: 10. září, Trojský zámek, Praha
- Vinobraní proběhne v zahradách zámku od 11 do 20 hodin a nabídne kulinární speciality i doprovodný program.
- Vinobraní na Kuksu: 10. září, Hospital Kuks, Kuks
Od 9 do 18 hodin program včetně požehnání úrodě a otevření léčivých pramenů, ze kterých tentokrát poteče víno.
- Vinobraní na Kačině: 10. září, Zámek Kačina, Sv. Mikuláš
Zámecká slavnost nabízí od 9 do 19 hodin ochutnávku burčáku i jezdecké ukázky a výstavu zemědělských strojů.
- Pálavské vinobraní: 9. – 11. září, Mikulov
Tradiční festival vín, gastronomie a kultury s prestižní vinařskou soutěží Mistrovství ČR v rozeznávání vůní.
- Slovácké slavnosti vína: 9. – 11. září, Uherské Hradiště
Otevření památek a ochutnávka vína i folklorních tradic proběhne i Národní soutěž vín slovácké podoblasti.