Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víno coby pokrm bohů: Zdraví v každé bobuli

/
  • Víno
    15. září 2016 ● 12:00

    Rčení o tom, že ve víně je pravda, všichni dobře známe. Co už ale často opomíjíme, je pozitivní efekt hroznového vína na naše zdraví. Ať už holdujete vinné révě v tekuté podobě, nebo si raději zobnete sem tam nějakou kuličku vína, prodlužujete si vlastně život. Vždyť i vědecké výzkumy prokázaly, že lidé žijící ve Středomoří vděčí za dobré zdraví a vysoký věk právě určitým specifickým látkám obsaženým v hroznovém vínu.

  • 1.

    Co obsahuje?

    Ve víně můžeme najít sacharidy a vitaminy skupiny B, odrůdy z teplých oblastí pak mají samozřejmě cukru mnohem více. Obsahuje také velké množství provitaminu A, vitaminu C a E a rovněž vitaminy B6, B1, B2 a B3. Té poslední (niacinu) je navíc ve vínu větší množství, než v jiném ovoci. Tyto vitamíny ulehčují chemické spalování v buňkách při využití energie.

    Vinařství Lednice Annovino
    Autor:  Vinařství Lednice Annovino

  • 2.

    Bojuje s rakovinou

    Nejenže víno dodává energii buňkám v našem těle, ale zlepšuje i zdraví arterií a působí proti zácpě. Kromě toho napomáhá vyplavování jedovatého odpadu z organismu, zlepšuje činnost ledvin a tvorbu červených krvinek. Dokonce byly potvrzeny i jeho protirakovinné účinky.

    Hroznové víno
    Autor: Foto: Botanická zahrada, scom, archiv

  • 3.

    Kompot z vína

    Budete potřebovat: 500 g cukru krupice, 1 – 1,2 kg červeného hroznového vína, 1 balíček hřebíčku, 1 – 1,2 kg zeleného hroznového vína, 1 – 1,2 l vody, 1 lžičku kyseliny citronové.

    Postup: Pevné hrozny umyjeme, necháme okapat a proschnout. Poté bobule ze stopek pomocí malých nůžek ostříháme. Neodtrháváme, mohli bychom poškodit slupku a šťáva by nám vytekla. Bobule skládáme do nahřátých sklenic v barevných vrstvách.

    Do každé vložíme 4 – 6 hřebíčků. Vodu svaříme s cukrem a kyselinou citronovou. Teplým nálevem zalijeme naplněné sklenice a uzavřeme víčky. Sterilujeme 10 minut na 75 °C. Pak sklenice vyndáme a zabalené do deky je necháme, otočené dnem nahoru, do druhého dne vychladnout.

    Kompot z vína
    Autor: Foto: Botanická zahrada, scom, archiv

  • 4.

    Hroznový sirup

    Budete potřebovat: 400 ml šťávy z bílých hroznů, 600 ml šťávy z modrých hroznů, 1,5 kg krystalového cukru, 15 g kyseliny citronové.

    Postup: Víno umyjeme, obereme ze stopek, vylisujeme z něj šťávu a necháme odstát, aby se usadil kal. Čistou šťávu přecedíme a zahřejeme. Po částech do něj pak přidáváme cukr a stále mícháme. Když se cukr rozpustí, přidáme kyselinu citronovou, pěnu odebíráme. Sirup necháme znova přejít varem a pak ihned odstavíme, nalijeme do čistých lahví a dobře zavřeme.

    Hroznový sirup
    Autor: Foto: Botanická zahrada, scom, archiv

  • 5.

    Domácí hrozinky

    Budete potřebovat: čerstvé zralé červené hroznové víno.

    Příprava: Rozprostřete jednotlivé kuličky hroznů na pečící papír na plech. Sušte v troubě při 90 °C cca 2 hodiny, záleží na velikosti a vodnatosti hroznů. Hlídejte měkkost, abyste nepřesušili. Vypněte troubu a nechte hrozinky odpočívat v troubě přes noc.

    Hrozinky
    Autor: Foto: Botanická zahrada, scom, archiv

  • 6.

    Kam o víkendu na vinobraní:

    • Vinobraní sv. Kláry: 10. – 11. září, , Botanická zahrada, Praha
    • Zahrada nabídne od 11 do 19 hodin k ochutnání vlastní burčák, expozici výroby vína a bohatý hudební program.
    • Trojské vinobraní: 10. září, Trojský zámek, Praha
    • Vinobraní proběhne v zahradách zámku od 11 do 20 hodin a nabídne kulinární speciality i doprovodný program.
    • Vinobraní na Kuksu: 10. září, Hospital Kuks, Kuks

    Od 9 do 18 hodin program včetně požehnání úrodě a otevření léčivých pramenů, ze kterých tentokrát poteče víno.

    • Vinobraní na Kačině: 10. září, Zámek Kačina, Sv. Mikuláš

    Zámecká slavnost nabízí od 9 do 19 hodin ochutnávku burčáku i jezdecké ukázky a výstavu zemědělských strojů.

    • Pálavské vinobraní: 9. – 11. září, Mikulov

    Tradiční festival vín, gastronomie a kultury s prestižní vinařskou soutěží Mistrovství ČR v rozeznávání vůní.

    • Slovácké slavnosti vína: 9. – 11. září, Uherské Hradiště

    Otevření památek a ochutnávka vína i folklorních tradic proběhne i Národní soutěž vín slovácké podoblasti.

    Vinobraní v pražské Botanické zahradě
    Autor: Foto: Botanická zahrada, scom, archiv

    Fotogalerie
    13 fotografií

     

Dnešní horoskopy