Burčáková sezona je tady. Vyberte si ten nejlepší!
-
Nastává období, kdy zaplesá nejeden milovník dobrého pití. Období burčáku. Jak ho ale vybrat, převézt a vhodně uskladnit? To vám poradíme.
- 1.
Burčák je jedinečný
Co se týče burčáku, tak jsme poměrně unikátní. V podstatě se kromě Rakouska a Slovenska nikde jinde nedělá. Rozhodně ne s takovou láskou a zanícením jako u nás. Jde o lehce alkoholický, sladký nápoj, který se vyrábí z vinné révy.
- 2.
Jak burčák skladovat?
Vyberte chladnější prostředí. Díky tomu se zpomalí proces kvašení a nápoj vydrží déle. Můžete ho nechat v láhvi, ve které jste si ho přinesli. Vypijte ho však, co nejdříve.
- 3.
Buďte opatrní
Stánky u silnic působí často lákavě, ale pozor. Mnohem bezpečnější je nakoupit burčák ve vinotéce nebo u vinaře. Stání na sluníčku u silnice rozhodně není pro burčák ideální. Pravděpodobnost, že si koupíte nekvalitní kus, tak může být vysoká.
- 4.
Proces vzniku
Čerstvě vylisovaný vinný mošt se nechá zkvasit. Vznikne mírně alkoholický sladký nápoj, který je určen k rychlé spotřebě. Má v sobě ideální množství neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
- 5.
Pozor na převoz
Použijte pet láhev, ale nedotahujte úplně uzávěr. Z nápoje totiž uniká oxid uhličitý, který by jinak nádobu natlakoval a ta by mohla explodovat.
- 6.
Nelijte ho do sebe jako vodu
Burčák má v sobě o něco více alkoholu než pivo. Může se tedy zdát, že pijete limonádu, ale opak je pravdou. Raději si jeho konzumaci rozložte do několika časových úseků.
- 7.
Pro vaše zdraví
Burčák má v sobě veliké množství kvasinek, které jsou zdrojem vitaminu B. Ten je skvělý pro vlasy, nehty, pokožku a nervovou soustavu.
- 8.
Nečekejte
Nápoj byste měli zkonzumovat hned po přivezení. Burčák stále kvasí a jakmile se překlene do fáze, kdy je v něm více alkoholu než cukru, už nebude k pití.
- 9.
Jak je to se zákony
• Musí být vyroben jen z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice.
• Prodávat se může jen od 1. srpna do 30. listopadu
• Nesmí být u prodejců ředěn vodou.
• Při prodeji je povinnost spotřebitele informovat, kdy byl burčák vytvořen a kdo ho vyrobil