Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Burčáková sezona je tady. Vyberte si ten nejlepší!

/
  • Burčák je chuťovka, která osvěží.
    30. září 2016 ● 09:17

    Nastává období, kdy zaplesá nejeden milovník dobrého pití. Období burčáku. Jak ho ale vybrat, převézt a vhodně uskladnit? To vám poradíme.

  • 1.

    Burčák je jedinečný

    Co se týče burčáku, tak jsme poměrně unikátní. V podstatě se kromě Rakouska a Slovenska nikde jinde nedělá. Rozhodně ne s takovou láskou a zanícením jako u nás. Jde o lehce alkoholický, sladký nápoj, který se vyrábí z vinné révy.

    Burčák je chuťovka, která osvěží.
    Autor: ara, archiv Blesku

  • 2.

    Jak burčák skladovat?

    Vyberte chladnější prostředí. Díky tomu se zpomalí proces kvašení a nápoj vydrží déle. Můžete ho nechat v láhvi, ve které jste si ho přinesli. Vypijte ho však, co nejdříve.

    Burčáková sezona je tady!
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Buďte opatrní

    Stánky u silnic působí často lákavě, ale pozor. Mnohem bezpečnější je nakoupit burčák ve vinotéce nebo u vinaře. Stání na sluníčku u silnice rozhodně není pro burčák ideální. Pravděpodobnost, že si koupíte nekvalitní kus, tak může být vysoká.

    Burčák je chuťovka, která osvěží.
    Autor: ara, archiv Blesku

  • 4.

    Proces vzniku

    Čerstvě vylisovaný vinný mošt se nechá zkvasit. Vznikne mírně alkoholický sladký nápoj, který je určen k rychlé spotřebě. Má v sobě ideální množství neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

    Burčáková sezona je tady!
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Pozor na převoz

    Použijte pet láhev, ale nedotahujte úplně uzávěr. Z nápoje totiž uniká oxid uhličitý, který by jinak nádobu natlakoval a ta by mohla explodovat.

    Burčák je chuťovka, která osvěží.
    Autor: ara, archiv Blesku

  • 6.

    Nelijte ho do sebe jako vodu

    Burčák má v sobě o něco více alkoholu než pivo. Může se tedy zdát, že pijete limonádu, ale opak je pravdou. Raději si jeho konzumaci rozložte do několika časových úseků.

    Burčáková sezona je tady!
    Autor: Profimedia

  • 7.

    Pro vaše zdraví

    Burčák má v sobě veliké množství kvasinek, které jsou zdrojem vitaminu B. Ten je skvělý pro vlasy, nehty, pokožku a nervovou soustavu.

    Burčáková sezona je tady!
    Autor: scom

  • 8.

    Nečekejte

    Nápoj byste měli zkonzumovat hned po přivezení. Burčák stále kvasí a jakmile se překlene do fáze, kdy je v něm více alkoholu než cukru, už nebude k pití.

    Burčáková sezona je tady!
    Autor: archiv Blesku

  • 9.

    Jak je to se zákony

    • Musí být vyroben jen z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice.

    • Prodávat se může jen od 1. srpna do 30. listopadu

    • Nesmí být u prodejců ředěn vodou.

    • Při prodeji je povinnost spotřebitele informovat, kdy byl burčák vytvořen a kdo ho vyrobil

    Burčáková sezona je tady!
    Autor: archiv Blesku

    Fotogalerie
    12 fotografií

Dnešní horoskopy